Sonda Voyager 2 a parasit Sistemul Solar, dupa 40 de ani de explorare! „In jurul zilei de 5 noiembrie s-a petrecut ceva bizar!”

11 12. 2018, 21:13

NASA a anuntat ca sonda Voyager 2 a parasit Sistemul Solar, aceasta fiind lansata in anul 1977! Sonda a explorat mai bine de patru decenii spatiul si a vizitat ‘gigantii’ inghetati si gazosi, Neptun si Uranus.

In prezent, Voyager 2 s-a alaturat primei sonde de acest tip, fiind al doilea obiect produs pe Terra care a reusit sa se rupa complet de Sistemul Solar. Totodata, datele receptionate chiar din momentul in care se petrecea trecerea in spatiul cosmic au fost cu mult diferite fata de cele transmise de predecesoarea sa.

Sonda Voyager 2, al doilea obiect produs vreodata pe Terra care a iesit din Sistemul Solar!

„Perioade foarte diferite, locuri foarte diferite, caracteristici similare”, a declarat Ed Stone, un fizician de la „California Institute of Technology” si membru al echipei misiunii Voyager. „Urmatoarele luni ar putea oferi mai multe informatii! Va urma!”, am mai adaugat acesta.

Sonda Voyager 2 este singura de acest tip care a vizitat toate cele patru planete gazoase ale Sistemului Solar. Mai exact, e vorba de Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Mai mult, a descoperit si 16 luni, dar si fenomene unice si spectaculoase din spatiu. Asa cum ar fi „Marea Pata Intunecata a lui Neptul”, sau fisurile din calota de gheata care acopera satelitul Europa si inelele lui Uranus si Neptun.

Cei de la NASA asteptau confirmarea iesirii lui Voyager 2 din Sistemul solar inca din luna august a acestui an, noteaza agerpres.ro. Atunci, datele trimise de sonda sugerau faptul ca se apropie de asa-numita zona de heliopauza, o bula creata de vantul solar, in care se afla intregul Sistem Solar.

Sonda Voyager 2 va continua sa transmita date, la fel ca Voyager 1, pana cand va ramane fara energia nucleara care ii alimenteaza motoarele si instrumentele de bord. Doua dintre acestea inregistreaza particulele cosmice interstelare cu care sonda intra in contact in drumul sau.

Momentul exact al iesirii este greu de identificat, pentru ca sonda Voyager 2 este doar a doua de acest tip care a trecut dincolo de Sistemul nostru Solar, cu instrumentele de la bord in stare de functionare si capabile sa transmita mesaje pe Terra.

„In jurul zilei de 5 noiembrie s-a petrecut ceva bizar!”, a fost de parere Rob Decker. Acel „ceva”, la care savantul face referire a fost trecerea prin heliopauza, potrivit datelor primite de la unul dintre detectoarele de particule ale sondei Voyager 2. Aceasta este asteptata sa transmita seturi noi de date, pe care Voyager 1 nu le-a putut culege, pentru ca unul dintre instrumentele sale nu mai functiona in clipa cand a iesit din heliosfera.

Oamenii de stiinta au estimat ca undeva in anul 2025, instrumentele sondei Voyager 2 vor transmite ultimele seturi de date spre Terra, dupa care se vor inchide pentru totdeauna si isi vor continua drumul prin galaxie.