‘Aurul rosu’ costa 14.000 de euro per kilogram. Ce este si cum se cultiva aceasta planta VIDEO
Sofranul supranumit ‘aurul rosu’ costa 14.000 de euro per kilogram. O astfel de plantatie a aparut si pe campurile din Gorj. Sofranul a fost adus in Europa de spanioli. Este un condiment la mare cautare si extrem de scump. Este originar din Orientul Mijlociu si, la Gorj, il cultiva un iberic.
Guzman Aparitio este un spaniol care a cumparat 15 hectare in comuna Bustunchin, Gorj. Acesta le-a cultivat pe rand pentru ca, daca le cultiva pe toate, il costa 45.000 de euro. Cu toate astea, eforturile si banii sai se intorc inzecit la el avand in vedere pretul unui kilogram de sofran.
„În piaţa de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol, conform digi24.ro. In primul an, barbatul a cules 200 grame de sofran.