Detalilul SINISTRU de pe cartile de joc! Tu l-ai vazut? Afla ce inseamna popa de rosie cu…
Semne si semnificatii de pe cartile de joc. Stramosii lor par a fi aparut inainte de secolul 10 d. Hr. E vorba de un set de fasii de hartie chinezesti, foarte asemanatoare cu piesele de domino. Adica reprezentand simetric la cele doua capete mai inguste diverse motive abstracte.
Ca in cazul celor mai multe lucruri imprumutate si trecute prin mana in mana de la natie la natie, de-a lungul secolelor, cand au ajuns prin Imperiul Otoman, in epoca de inflorire a artei miniaturistilor turci, cartile de joc (pictate de mana) au capatat trei ranguri militare pentru ceea ce numim azi valet, regina si rege. Tot turcii au introdus si patru semne distincte, inspirate, ca si ilustratiile, din viata de curte la Bab-ı Ali, Sublima Poarta: monede, cupe, sabii, maciuci.
Semne si semnificatii de pe cartile de joc
Desenele originale au suferit in timp multe transformari, datorate in mare parte multilor copisti si desenatori, care au interpretat si reprodus in felul lor imaginile. Semnele s-au schimbat: maciuca a luat forma sceptrelor si a bastoanelor, iar numele semnelor pastrate azi in diverse limbi pot povesti mai multe despre origini:
– frunza (inima neagra) are denumirea alternativa de pica: pique (fr.) sau Pik (germ.) inseamna lance, spada, care in engleza se numeste si mai clar, spades.
– bastoanele mentionate mai sus s-au transformat in engleza in clubs (bâte), desi reprezentarea de azi este o trefla.
Cartile de joc in forma lor obisnuita astazi isi au originea in Franta, pe la jumatatea secolului al 15-lea. Cupa (inima rosie), caroul (romb), pica (inima neagra), si trefla sunt o inventie franceza, adaptate probabil dupa setul nemtesc de carti de joc, ce continea inimi, clopotei, frunze si ghinde. Dupa oarecarea standardizare a cartilor de joc intr-o forma relativ asemanatoare cu cea de azi, prin secolul al 16-lea fetelor regale de pe cartile de joc li s-au desemnat si personalitati: regele de cupa era Carol cel Mare, caroul Cezar, pica David, iar trefla Alexandru cel Mare. Tot francezii au introdus si regina in suita, asociind regilor cate o „consoarta”, desi fetele luminate ale reginelor nu au origini atat de clare.