Se schimbă regulile pentru începerea școlilor! Anunțul făcut de Nelu Tătaru

de: Elena
11 09. 2020, 09:37
Cum ar putea arăta şcoala din toamnă. Vor fi schimbări majore!

Se schimbă regulile pentru începerea școlilor! Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat o decizie importantă pentru elevi la începutul noului an școlar. Ministrul a precizat că elevii nu mai au nevoie de avizul epidemiologic pentru a merge la şcoală, anunţă Antena 3.

Medicii de familie s-au plâns că nu pot da acele avize pe bandă rulantă, că dacă fac acest lucru fără un consult de specialitate, pentru fiecare copil, practic este un aviz dat superficial şi că nu contează atâta de mult pentru că, de astăzi, dacă se ia acel aviz, până luni, lucrurile se pot schimba.

„Până acest an, toți elevii care mergeau la școală sau la grădiniță erau nevoiți să prezinte o adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate și un aviz epidemiologic pentru intrare în colectivitate, ambele documente eliberate de medicul de familie la începutul fiecărui an școlar. Însă, în urma numeroaselor cereri ale medicilor de familie care spun că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici, se pare că Ministerul Sănătății a luat decizia de a elimina aceste documente”, a explicat Tătaru.

Vor fi două categorii de elevi care vor avea nevoie de acest aviz

Vor fi două categorii de elevi care vor avea nevoie de acest aviz. Elevii cu boli cronice vor primi aceste adeverinţe de la medicii de familie. În baza acestor adeverințe, părinţii pot opta pentru învățământ strict online pentru această categorie de elevi. Iar cea de-a doua categorie o reprezintă copiii care acum intră la grădiniță, în clasa zero sau în clasa a cincea.

„Solicitarea acestui document la fiecare început de an reprezintă de asemenea un abuz din partea unităților de învățământ. Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfășurare în siguranță a cursurilor și pentru protejarea copiilor în școli și grădinițe. Chiar e greu de înțeles și pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinți și copii la ușile cabinetelor medicilor de familie? Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada școlarizării dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile”, mai arată comunicatul SNMF.

„A pune pe drumuri aproape 4000000 de copiii (conform datelor INS) și pe părinții lor, în condiții de pandemie, pentru a obține în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege și care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituțiilor de învățământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denota lipsă de respect față de părinți și copii și poate un grad de cinism și percepție eronată a realității”, conchid medicii de familie.