Se dau bani de la stat! Ce condiție trebuie să îndeplinească părinții
O decizie importantă a fost luată de Senat, după ce a fost adoptat un nou proiect de lege menit să vină în ajutorul părinților din România.
În fucție de veniturile fiecărei familii și de o anumită serie de condții, părinții au posibilitatea de-a solicita statului bani pentru serviciile unei bone. Una dintre condiții este legată de vârsta copilului, care nu trebuie să fie mai mare de trei ani. De asemenea, ajutorul se acordă doar până ce copilul intră la creșă.
Inițiatorii vor să vină în ajutorul celor care ar doresc să se întoarcă mai repede în câmpul muncii, dar nu au cu cine să lase copiii mici acasă. În funcție de cât de mari sunt veniturile nete ale părintelui singur/părinților, cuantumul acestui ajutor va fi diferit, însă nu se vor acordă ajutoare pentru bone celor cu venituri nete per membru de familie ce depășesc 3.500 de lei (la stabilirea acestor venituri nete vor fi scoase din calcul ajutoarele sociale de orice fel sau alocațiile).
Ajutorul se acordă lunar până la vârsta de 3 ani a copiilor
Ajutorul se va acorda lunar, până când copilul împlinește trei ani sau până când intră în sistemul de creșă. Obținerea banilor va presupune însă ca părinții să bifeze mult mai multe condiții decât cea a veniturilor nete.
O bonă poate lucra pentru o familie doar în două modalități:
1. fie lucrează pe cont propriu, ceea ce înseamnă obligatoriu că are un PFA, or, în această situație, ea încheie un contract de prestări servicii cu beneficiarul (un părinte, amândoi, alți reprezentanți ai copilului etc.);
2. fie lucrează cu contract de muncă pentru o firmă (persoană juridică, mai larg) care furnizează servicii sociale și e acreditată pentru serviciile prestate de bone; în acest caz, părinții încheie contractul cu firma respectivă (tot un contract de prestări servicii), iar nu cu bona.
Normele de aplicare nu lasă nicio urmă de dubiu: părintele nu încheie contract de muncă cu bona, indiferent de cum lucrează aceasta – ca PFA sau ca angajată la firma de bone. Există o idee greșită care s-a răspândit printre unii părinți cum că aceștia trebuie să-i facă un contract de muncă bonei. Potrivit prevederilor legale, nimic mai fals!, relatează a1.ro.
În oricare dintre cele două situații, părintele încheie un contract de prestări servicii – fie direct cu bona PFA, fie cu firma unde ea e angajată.
Bonele trebuie să fie calificate oficial
Conform legii, o persoană care dorește să devină bonă trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă cetățenia română sau străină cu domiciliul/reședința în aceeași localitate cu copilul (sau să fie cetățean străin cu drept de muncă aici și care posedă un titlu oficial pentru profesia de bonă); să aibă capacitate de exercițiu deplină; să fie aptă medical și psihologic; să nu aibă antecedente penale (excepție: faptele din culpă) și să dovedească asta cu un cazier judiciar.