Sarmale de post cu ciuperci. Rețetă delicioasă și rapidă
Sarmale de post cu ciuperci este o rețetă veche, ea preparându-se chiar și în mănăstiri de către măicuțe. Sarmalele de post cu ciuperci și varză acră ies cel puțin la fel de delicioase ca și cele cu carne, dacă sunt preparate corespunzător.
Rețetă sarmale de post cu ciuperci și orez
Rețeta de sarmale de post cu orez și ciuperci poate fi făcută simplu, dar și cu soia. Vezi aici rețeta de sarmale de post cu ciuperci și soia.
Ingrediente:
- 1/2 kg ciuperci crude
- 3 cepe mari
- 200 g orez
- 2 morcovi
- 200 g ulei
- o ceașca de apă
- sare piper
- cimbru mărar tocat
- pătrunjel tocat
- 1-2 verze murate pentru foi
Mod de preparare
Se curăță ciupercile și se toacă mărunt, la fel și ceapa, morcovii se dau pe răzătoare și se pune într-o cratiță uleiul la încins. Se pun în ulei mai întâi ciupercile, iar apoi se adaugă treptat, ceapa, morcovul, orezul, sarea, cimbrul și piperul, iar la final se toarnă și ceașca de apă.
Se mai lasă un pic până se umflă și orezul puțin, iar când e gata se adaugă verdeața tocată. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Apoi se iau frunzele de varză murată și începi să le umpli cu amestecul din cratiță și le împachetezi.
Într-o oala se pune puțină varză tocată și puțin ulei și se așază sarmalele una lângă cealaltă. Se adaugă și o cană de suc de roșii sau bulion amestecat cu puțina sare, se completeaza cu apă si se pun la fiert, la foc potrivit. Se reduce focul când sarmalele au început să fiarbă.
Citește și: Clătite de post. Rețete rapide de clătite de post
Rețetă sarmale de post cu ciuperci și varză acră
Chiar dacă Postul Crăciunului sau cel al Paștelui sunt lungi, cu o porție de sarmale de post te vei bucura de mâncare, fără să simți restricțiile.
Ingrediente rețetă sarmale de post cu ciuperci și varză acră:
- 1-2 căpătâni de varză murată
- 500 de grame de ciuperci proaspete
- 200 de g. de orez cu bobul rotund
- 1 țelina mică (rădăcină)
- 2 morcovi mari
- 2 cepe mari
- 150 de ml. de bulion de rosii
- 60 de ml. de ulei
- 1 legătura de mărar
- 1 legătura de cimbru
- 2 foi de dafin sare si piper
Mod de preparare rețetă sarmale de post cu ciuperci și varză acră
Se desprind frunzele de pe căpățâna de varză murată și dacă varza e prea sarată, se pot desăra, clătindu-se în câteva ape reci. Se decupează cu grija nervurile îngroșate de pe frunze (nervuri care se păstreaza deoparte) și se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni și calitate pentru sarmale.
Rețetă sarmale de post mănăstirești
Sarmalele de post se prepară în mănăstirile din țară destul de des, iar rezultatul este unul delicios.
Ingrdiente sarmale de post mănăstirești
- 1 varză murată mare
- 450 g ciuperci champignon
- 1 morcov măricel – ras prin razatoarea fină
- 1 felie mică țelina rasă
- 1 ceapă mare tocată fin
- 130 g orez
- 300 ml suc de roșii
- 3 linguri pasta de roșii
- 1-3 frunze dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt
- sare
- piper proaspat macinat
- boabe de piper
- 2 crenguțe de cimbru
- 1 praf oregano
- 2-3 linguri ulei
- apă fiartă
Mod de preparare sarmale de post mănăstirești
Se călește ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri ulei până devine sticloasă. Apoi se pune jumătate din morcovul ras și le călesc împreună încă un minut. Se adaugă ciupercile tocate mărunt peste compoziție și se călesc până se înmoaie puțin.
Se adăugă orezulspălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc compoziția încă 1-2 minute. Se ia frunza de varză în mână și se pune compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm la un capăt și la celalat al frunzei.
Se rulează sarmaua și se introduce capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când sunt puse la fiert. Se taie câteva frunze de varză julien și se pune pe fundul oalei împreună cu restul de morcov râs și țelină rasă fin.
Se amestecă sucul cu pastă de roșii și se punem 1/3 din cantitate peste varză julien, apoi se aranjează sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând pentru acestea crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat. Când se termină de aranjat sarmalele, se toarnă restul de suc de roșii. Se mai adaugă un rând de varză tăiată julien și boabele de piper. Se adaugă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.Sarmalele de post mănăstirești se fierb în jur de 30 minute la foc mediu-mic, cu capacul pus și având grijă să completam cu apa dacă este nevoie.
Se dau la cuptor apoi, pentru încă 45-50 minute (în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius). Le servim calde. Se pot servi cu mămăliguță și ardei iute.