S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie
S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie.
Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă presupune să dăm ceasurile înapoi cu o oră. Unul dintre motivele care se află în spatele adoptării acestei măsuri se referă la economisirea energiei electrice.
De altfel, oamenii vor avea o oră în plus de somn. Experții spun că mai multe ore de lumină în timpul zilei contribuie inclusiv la siguranța și sănătatea persoanelor. Cu toate acestea, nu toate țările lumii aplică această măsură.
S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie
Ba chiar, mai multe state americane au renunțat la schimbarea orei. Anunțul a fost făcut în iulie 2022 de reprezentanții Departamentului de Transport al Statelor Unite ale Americii.
Mai exact, Hawaii și Arizona au renunțat la această practică. Singura zonă din Arizona care încă trece la ora de iarnă este Navajo. Și alte teritorii au renunțat la schimbarea orei.
Este vorba de Puerto Rico, Insulele Virgine, Insulele Mariane de Nord, dar și Samoa Americană și Guam. Statele din America vor da ceasul înapoi în prima duminică a lunii noiembrie, așa cum se întâmplă în fiecare an.
Când se dă ceasul înapoi în România
Astfel, în 2024, ora de vară în SUA se va încheia pe 3 noiembrie, la ora locală 2 a.m., atunci când se va trece la cea de iarnă. În România și în celelalte țări europene, ceasurile se dau înapoi în noaptea de 26 spre 27 octombrie.
Ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că vom avea o oră suplimentară de somn. Amintim că și la nivelul Uniunii Europene s-a propus renunțarea la acest sistem.
Deși Parlamentul European a hotărât, prin vot, ca ora să nu mai fie schimbată, cele mai multe guverne ale țărilor membre UE nu au fost de acord. Prin urmare, această practică va continua.
foto: social media