Rugaciunea inimii. Cea mai puternica si scurta rugaciune pe care o poti rosti in clipele grele
Rugaciunea inimii se mai numeste rugaciunea lui Iisus si este considerata cea mai puternica rugaciune. Este folositoare in toate imprejurarile vietii. Acest lucru ni-l spune si parintele Arsenie Boca, despre puterea rugaciunii.
Rugaciunea inimii sau Rugaciunea lui Iisus
„Orice ar face omul, oriunde ar merge, toate le implineste cu rugaciunea lui Iisus”, sta scris in File de Pateric, la pagina 283. „A ne ruga inseamna a ne inalta spiritul si inima catre Dumnezeu pentru a-I aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre si a-I implora ajutorul”, transmitea parintele Arsenie Boca.
Pentru credinciosii ortodocsi, rugaciunea inimii este una dintre cele mai profunde si mistice rugaciuni din cate exista. Este foarte practica, deoarece prin scurtimea si repetarea ei ordoneaza mintea si o tine mai usor in procesul de rugaciune. Poate fi repetata cat de des considera fiecare credincios, ca parte componenta a exercitiului personal de meditatie si rugaciune. Cea mai puternica rugaciune pe care trebuie sa o spui de Sfanta Maria
Rugaciunea lui Iisus se mai numeste si Rugaciunea inimii sau Rugaciunea mintii. Este o rugaciune scurta si simpla. Forma exacta a acestea s-a modificat de cateva ori intre forma cea mai scurta, cum este „Doamne, miluieste-ma!”, dar si forma extinsa „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!”.
Tocmai de aceea, Rugaciunea inimii este cea mai puternica, pentru ca poate fi spusa neincetat. Tot parintele Arsenie Boca i-a mai invatat pe crediciosi ca „atunci cand Iisus spune: Tot ce veti cere in numele Meu, Tatalui, veti primi, El se refera in primul rand la lucrurile spirituale, la viata sufletului pentru care de fapt a venit in mijlocul oamenilor.
Si tot El spune cu alt prilej: Cautati Imparatia lui Dumnezeu. Deci aceasta trebuie sa cerem in rugaciunea noastra. Cat priveste lucrurile si bunurile materiale, le putem cere, atat timp cat ele nu ne impiedica la cucerirea Imparatiei.”
Cum se spune Rugaciunea lui Iisus
„Rugaciunea trebuie spusa cat mai des cu putinta dar corelata cu ritmul respirator, pentru a nu obosi plamanii, adica cine respira mai rar, o spune mai rar, iar cine respira mai des, o spune cu atat mai des.”
Potrivit sfatului Sfantului Grigore Sinaitul, rugaciunea trebuie spusa linistit si fara zgomot, ca nu cumva vocea sa imprastie si sa micsoreze simtirea si atentia mintii. Felicitari zi de nastere pentru femei
Sfantul Teofan Zăvoratul ne spune : „Aceasta rugaciune se mai numeste si a mintii, pentru ca spunand-o, ea aduna mintea care altfel nu se poate opri de la risipire si ratacire in toate partile. Rugaciunea mintii se va inradacina in suflet si este o arma foarte puternica impotriva gandurilor pacatoase”, potrivit observator.tv.