Revelionul în lume. Cum se sărbătorește Anul Nou în alte țări
Revelionul în lume este sărbătorit de fiecare țară în parte, după propriile obiceiuri de Anul Nou. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții din întreaga lume:
Revelionul în lume
Locuitorii insulelor Kiribati din Oceanul Pacific sunt primii care intră în 2020. La ora 12.00, ora României, focurile de artificii marchează intrarea în Noul An în aceste insule. După doar 15 minute, focurile de artificii se vor auzi și în insulele Chatham din Noua Zeelandă.
În jurul orei 13.00 (ora Românei), sărbătoresc intrarea în 2020 neo-zeelandezii şi australienii, focurile de artificii de la Sydney, Auckland şi Wellington fiind deja celebre. Odată cu Auckland și oamenii din Suva, Fiji, sărbătoresc deja trecerea în Noul An. Sunt urmați de locuitorii din orașul port Anadîr, capitala istrictului Autonom Ciukotka, din Rusia, care sărbătoresc trecerea în Noul An la ora 14.00, ora României. La ora 15:00, ora României, și orașul Sydney trece în 2020. Evenimentul este marcat, ca în fiecare an, de un foc de artificii spectaculos.
Revelionul în Franța
Francezii sunt recunoscuți pentru eleganța și rafinamentul lor, elemente la care nu renunță nici în noaptea de Revelion. Astfel, de pe masa de Revelion nu vor lipsi șampania, vinul, pateul de gâscă sau somonul.
Revelionul în Dubai
Revelionul în Dubai este o adevărată experiență. Cei care e află în noaptea dintre ani aici trebuie să cunoască câteva reguli pe care arabii le respectă cu sfințenie. În momentul în care se așează la masă, aceștia mănâncă doar cu mâna dreaptă, lucru pe care ar fi bine să îl respecți dacă luați masa împreună. În plus, băuturile alcoolice trebuie consumate doar în cadrul petrecerilor private, asta pentru a nu avea probleme cu legea.
Anul Nou în India
În India, obiceiurile de Revelion variază în funcție de fiecare zonă în parte. În Bengalul de Vest, locuitorii se împodobesc cu flori colorate în roșu, alb, violet sau roz. Dacă în Vest sărbătoarea are în centrul ei culoarea, în Sud femeile pun mâncare, flori şi daruri într-o cutie, iar copiii trebuie să țină ochii închiși în timp ce sunt conduși pentru a vedea darurile. Pe lângă aceste obiceiuri, trebuie menționat faptul că Anul Nou este sărbătorit la date diferite, în funcție de fiecare regiune în parte. Mai exact, cei din Gujarat marchează trecerea în noul an în luna octombrie, iar cei din Sri Lanka în aprilie.
Anul Nou evreiesc
Anul Nou evreiesc portă denumirea de Rosh Hashanah. De obicei, începutul anului este sărbătorit în luna septembrie, iar în 2018, acesta pică pe data de 9 septembrie. Cea mai importantă tradiție care trebuie respectată în noaptea de Revelion este suflatul în sofar. Acest lucru are ca semnificație trezirea poporului evreiesc și conștientizarea că se apropie ziua judecății. Înainte de a intra în noul an, oamenii au un obicei numit „tashlih’, iar acesta presupune ca mai multe obiecte să fie aruncate lângă o apă, iar cel ce va face acest lucru va scăpa de păcate.
Citește și: Ce trebuie să faci de Revelion ca dorințele tale să se îndeplinească
Anul Nou chinezesc 2020
De Anul Nou, chinezii își vopsesc ușile de la intrarea în casă cu roșu sau le decorează cu diverse obiecte în această culoare. Roșu este considerat culoarea fericirii în China, iar acest obicei se spune că aduce noroc în noul an. Chinezii vor trece în noul an pe data de 19 februarie, atunci când începe anul Șobolanului de Metal, potrivit cancan.ro
Tradiții de anul nou în Germania
De Revelion, germanii mănâncă „krapfen”, un fel de gogoși umplute de obicei cu dulceață sau ciocolată. Câteodată, germanii mai glumeți le umplu cu muștar, pentru a le face o farsă prietenilor.
Obiceiuri de Anul Nou în Rusia
La Moscova,locul cel mai aglomerat de Anul Nou (Noivi God) este Piaţa Roşie,unde cerul este acoperit la 12 noaptea de artificii,iar voia bună pluteşte în jur.
Tradiții de Anul Nou în Spania
Tradiţia iberică presupune că la miezul nopţii de Anul Nou trebuie să se consume 12 boabe de struguri, pentru a avea noroc şi fericire în fiecare din cele 12 luni ale anului care urmează.
Revelionul în Vietnam
Vietnam – Anul Nou este numit „Tet Nguyen Dan” sau „Tet” şi începe la 21 ianuarie sau 19 februarie, în funcţie de an. Credinţa vietnameză presupune că în fiecare casă se află un zeu, care în ziua de Anul Nou călătoreşte pe spatele unui crap către cer unde spune cât de bun a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut. Tocmai de aceea, pentru Anul Nou, fiecare vietnamez obişnuieşte să cumpere un crap viu, căruia îi dă drumul într-o apă curgătoare.
Tradiții de Anul Nou în Mexic
Pentru a atrage norocul și pentru a avea un an cât mai bun, locuitorii Mexicului obișnuiesc ca la miezul nopții să agațe figurine în formă de oaie pe clanțele ușilor. În plus, aceștia confecționează diverse păpuși pe care le lasă la intrarea în locuință, iar în noaptea de Revelion le ard, asta pentru a alunga spiritele rele.
Citește și: Genial! De ce trebuie să faci sex în noaptea de Revelion
Ce înseamnă Revelion
Revelionul este denumirea modernă a nopţii de 31 decembrie spre 1 ianuarie, ceremonialul de înnoire simbolică a timpului purtând înainte denumirea de „Îngropatul Anului Vechi”. „Reveillon”, cuvântul de origine franceză, se traduce prin „veghe”, are sensul de ospăţ, petrecere la miezul nopţii şi desemnează vechiul ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ce celebra moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul. Abia în 153 î.Hr a fost fixată oficial data de începe a noului an pe 1 ianuarie. Până atunci romanii sărbătoreau după rânduiala vechiului calendar, când anul începea la 1 martie.