Rețete delicioase. Cum să prepari cea mai bună ciorbă de burtă

de: Elena
25 06. 2021, 15:28

Ciorba de burtă poate fi o încântare pentru papilele tale gustative, mai ales că este un fel de mâncare pe care nu toată lumea reușește să îl prepare ca la carte.

Există multe variante de rețete răspândite în România. După unii specificul ei este acrirea cu lămâie şi adăugarea de mult usturoi, dar până în prezent s-a menținut în foarte multe rețete adăugarea de oțet în loc de lămâie. Un lucru este cert însă: este un fel de mâncare pentru care trebuie să îţi rezervi foarte mult timp.

Ciorba de purtă a apărut deci pe filieră turcească, în raiaua Brăilei, undeva prin secolul XVII, iar ulterior bucureștenii au pregătit o mâncare denumită „pacea”, făcută din picioare de oaie sau vițel, dreasă cu ou și oțet, similară ciorbei de burtă.

Ingrediente:

1,5 kg oase de vită cu măduva
1,5 kg burtă proaspătă
1 rădăcina ţelină
5 gălbenuşuri
300 gr smântână
2 morcovi
1 lingură de făină
1 ceapă
1 legătură de pătrunjel
3 linguri de ulei
2 rădăcini de pastarnac
piper negru, proaspăt râşnit
1 căpăţână de usturoi
puţin oţet

Mod de preparare:

Modul de preparare este clasic, că la orice ciorbiţă, dar trucul este acela de a adaugă o lingură de făină la dressingul de gălbenuş cu smântână. Asta va lega ciorbă şi o va face mai savuroasă. De asemenea, la final, poţi adaugă 2-3 gogoşari în oţet pe care să îi tăiaţi în felii că cele de burtă.

Cum se prepară ciorba de burtă

Pentru ciorba de burtă românească este nevoie de apă sau supă de carne, carne (burtă de vită, picioare de vițel sau porc, oase de vită cu măduvă), legume (ceapă, morcovi, ţelină, păstârnac, usturoi, ardei roșu), condimente și verdețuri (sare, boabe de piper, foi de dafin, pătrunjel, leuştean, frunze de țelină, ardei iute), gălbenușuri de ou şi smântână. Se acreşte cu lămâie, sare de lămâie, oţet de vin sau borş.

Cel mai mare consumator de timp este curățarea și fierberea burții. Este necesar să fie spălată de mai multe ori, fiind de fiecare dată frecată cu sare. Apoi se lasă pentru 2-3 ore într-un vas cu apă în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu.

Se pun oasele la fiert, vreo două ceasuri. Fără capac şi, în nici un caz, la oala sub presiune. Se ia spuma. După ce au fiert se adaugă burta pe care am clătit-o în 2-3 ape reci şi se fierb împreună până la trei ore.

Citește și: Rețete delicioase de vară. Cum să prepari chifteluțe de dovlecei cu brânză

Sursa foto: Arhiva Ciao