Retete de prajituri de casa pentru Craciun. Sunt cele mai gustoase

de: Simona
18 12. 2018, 19:11

In acest sens va prezentam o serie de retete inedite, care vor satisface toate gusturile, de la cei mici, si pana la cei mari. Sunt usor de facut si garantat, super gustoase.

Prajituri de casa pentru Craciun

Prăjitură Crăiasa Zăpezii – cu blat din albușuri, cremă de vanilie și ciocolată

Ingrediente:

Blat din albușuri:

  • 4 albușuri
  • 110 grame de zahăr
  • 85 grame de făină
  • o lingură de esență de vanilie
  • un vârf de cuțit cu sare

Crema de vanilie/cu ciocolată:

  • 4 gălbenușe
  • 400 ml lapte dulce
  • 120 de grame de zahăr
  • 40 grame de făină albă de grâu tip 000 (sau 30 de amidon)
  • o lingură de esență concentrată de vanilie
  • un vârf de cuțit cu sare
  • 150 grame de unt cu 85% grăsime
  • 75 grame de ciocolată neagră

Stratul de biscuiți

  • 12 biscuiti tip Petit Beurre (aproximativ)
  • 100 ml lapte dulce

Stratul de frișcă:

  • 400 ml de smântână cu 30% grăsime
  • o lingură de zahăr
  • o lingură de esență de vanilie

Pentru ornat:

  • fulgi de cocos

Mod de preparare blat din albușuri:

Începem prin a aprinde cuptorul la 160 de grade și a pregăti o tavă cu dimensiunile de 23/20 în care punem hârtie de copt. Punem albușurile într-un bol sau în vasul mixerului, dacă avem unul cu picior fix, adăugăm un vârf de cuțit de sare și începem să mixăm până când acestea devin ca o spumă și își măresc volumul.

Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până când ajungem la consistența unei compoziții de bezea (alb, ferm, lucios). Dacă întoarcem vasul albușurile bătute astfel nu trebuie să curgă.

Dăm mixerul deoparte și cu ajutorul unui tel sau a unei palete de silicon adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să păstrăm aerarea albușurilor obținută mai devreme. Turnăm compoziția în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem blatul din cuptor și îl lăsăm la răcit câteva minute în tavă după care îl scoatem și îl așezăm pe un grătar ca să se răcească de tot, timp în care ne ocupăm de cremă.

Mod de preparare cremă de vanilie și ciocolată:

Pentru a putea prepara crema scoatem untul din frigider cu mult timp înainte pentru ca acesta să ajungă la temperatura camerei și să devină moale.

Prepararea cremei de vanilie (creme patissiere) am descris-o pe larg în rețeta pe care am publicat-o acum ceva timp pe blog și nu mai reiau toate explicații și sfaturile ci o să vă rog să dați click AICI pentru a o citi.

După ce obținem crema, așa caldă cum e, o împărțim în două. O parte o vom lăsa așa cum e, adică doar cremă de vanilie la care mai apoi vom adăuga unt, obținând de fapt o cremă mousselline.

Pentru asta încă va trebui să se răcească așa că vom pune peste ea folie alimentară. Prin acoperire vom împiedica formarea unei cruste deasupra.

Sursa: lecturisiarome.ro

Prajituri de casa pentru Craciun deosebite

Prajitura „Craciunita”

Ingrediente pentru prajitura:

  • 7 oua
  • 75 g mac
  • 75 g nuca de cocos
  • 200 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 g faina
  • un pachet margarina
  • un plic zahar vanilat
  • 200 g piscoturi
  • 100 ml cafea

Ingrediente pentru glazura:

  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri lapte
  • 2 linguri cacao
  • 25 g margarina
  • 25 g nuca de cocos

Mod de preparare:

Se bat albusurile spuma in care se adauga 100 g zahar. Se bat in continuare pâna se topeste zaharul. Se adauga macul si nuca de cocos. Se presara 2 linguri de faina si se amesteca pâna se omogenizeaza compozitia.

Se toarna compozitia in tava tapetata cu hârtie de copt, se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc mic. Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu zaharul ramas, restul de faina, laptele si zaharul vanilat.

Se ingroasa amestecul pe baie de aburi. Se lasa sa se raceasca si se incorporeaza margarina frecata spuma. Se asaza blatul, se intinde jumatate din crema, dupa care se aranjeaza unul lânga altul piscoturile inmuiate in putina cafea, iar peste ele se intinde restul de crema.

Deasupra se toarna glazura pregatita astfel: se fierbe intr-un vas, asezat pe foc mic, zaharul amestecat cu laptele, cacaua si margarina, pâna da in clocot si se ingroasa. Se lasa sa se raceasca si se toarna peste prajitura, iar deasupra se presara nuca de cocos.

Sursa: retetepractice.ro

Prajituri cu crema pentru Craciun

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Ingrediente pentru blat:

  • 6 oua
  • 5 linguri lapte
  • 4 linguri ulei
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare

Ingrediente pentru rema de ciocolata alba:

  • 250 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 250 gr mascarpone
  • 50 gr nuca macinata
  • coaja rasa da la o lamaie mica
  • 3 linguri zeama de lamaiedulceata de visine

Ingrediente pentru glazura:

  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 150 ml frisca lichida
  • bombonele colorate pentru decor

Mod de preparare:

Blatul

Galbenusurile le batem spuma cu zaharul, apoi punem uleiul. Adaugam laptele, apoi faina, nuca macinata, praful de copt si vanilia. Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare. Le incorporam in compozitia obtinuta mai sus, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.

Compozitia obtinuta, o impartim in doua boluri identice, in cantitati egale. Tapetam cu hartie de copt o tava de 24/37 cm, turnam prima jumatate de compozitie. Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 12 minute.

Scoatem blatul cand este gata si il punem pe celalalt la copt, procedand la fel ca la primul. Lasam blaturile sa se raceasca. Puteti sa coaceti blatul intreg si sa il taiati apoi in doua, pe lungime.

Crema de ciocolata alba

Rupem ciocolata alba bucatele, adaugam frisca lichida. Punem bolul pe baie de aburi si amestecam cu telul pana ciocolata este complet topita. Luam de pe foc, dam la frigider 3-4 ore pana crema de intareste. Dupa acest timp, scoatem crema de ciocolata, o mixam pana devine spumoasa.
Incorporam mascarponele, coaja rasa si zeama de lamaie.

La final adaugam nuca macinata. Asezam primul blat pe un tocator si il ungem cu dulceata de visine. Punem crema, o nivelam, asezam al doilea blat. Dam prajitura la rece 2-3 ore. Dupa acest timp scoatem prajitura de la frigider si o portionam. Eu am obtinut 18 bucati.

Glazura

Intr-o cratita punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele. Asezam pe baie de aburi glazura pana ciocolata este complet topita. In acest timp amestecam continuu cu o lingura.

Luam glazura de pe foc, punem cate putina pe fiecare prajiturica, lasand sa curga si pe margini. Deasupra presaram bombonele, o dam la rece pana se intareste glazura, apoi servim.

Sursa: culinar.ro

Fursecuri de Craciun

Biscuiti cu portocala

Ingrediente:

  • 125 gr margarina la pachet
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita esenta de migdale
  • 3 linguri suc stors de la o portocala
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita praf de copt
  • 10-11 linguri faina
  • diverse decoratiuni

Mod de preparare:

Intr-un bol punem margarina cu zaharul si le amestecam cu mana pana obtinem o pasta. Incorporam sucul si coaja de portocala, apoi mierea, zaharul cu pastai de vanilie si esenta de migdale.

Faina o cernem, o amestecam cu praful de copt si o incorporam treptat peste crema de margarina. Amestecam cu mana pana vom obtine un aluat molicel si putin lipicios, deci nu va fi un aluat tare.
Il lasam 15 minute la odihnit, dar nu la frigider ci la temperatura camerei.

Pregatim niste forme din silicon, rupem bucatele de aluat si cu degetele le presam in forme. Nu facem biscuitii prea subtirii ca sa nu fie prea crocanti dupa ce ii coacem. Daca nu aveti forme puteti pune gramajoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Formele de silicon le asezam pe o tava de aragaz si le introducem in cuptorul incins. Lasam biscuitii pana devin usor aurii, cam 12-15 minute. Cand sunt gata ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se racoreasca apoi ii scoatem din forme. Ii decoram cum dorim si ii servim.

Sursa: gustos.ro

Retete de tort pentru Craciun

Tort Tiramisu

 

Ingrediente:

  • un pachet mare de piscoturi de șampanie
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • esență de rom
  • o cutie cremă mascarpone
  • 100 gr cacao
  • o cafea espresso mare

Mod de preparare:

Mai intai de toate facem un espresso mare si il lăsăm la racit, apoi separăm galbenușurile de albușuri, frecăm foarte bine galbenușurile cu zaharul pina compoziția se deschide la culoare si are o consistență pufoasa, apoi adaugăm crema mascarpone si esența de rom.

Separat batem albușurile spumă și adaugăm in compoziția de gălbenușuri amestecind usor cu o paleta de silicon ori cu un mixer manual. Crema este gata.

Intr-o formă de tort cu pereti detașabili așezăm pe fundul tavii un strat de pișcoturi insiropate in cafea și de jur imprejurul tavii punem pișcoturi neinsiropate.

Apoi o jumatate din crema de mascarpone, incă un strat de pișcoturi insiropate și apoi restul de cremă. Dăm la rece pentru cel putin o oră (eu il las peste noapte) și cind s-a racit ff bine scot din tava și deasupra ornez cu cacao.

Sursa: gustos.ro