Rețete de post delicioase. Cum să prepari ciorbă de burtă de post. Secretele marilor chefi sunt dezvăluite
Ciorba este una dintre cele mai căutate și apreciate mâncăruri în perioade de post. Se prepară relativ ușor, nu necesită un timp îndelengat de stat la bucătărie și este foarte gustoasă și sățioasă. Dacă te-ai plictisit de rețetele clasice de ciorbe de post, iată cum poți prepara o ciorbă de burtă… de post!
Iată cum poţi să prepari o ciorbă de burtă falsă, altfel spus o ciorbă de „burtă” cu ciuperci Pleurotus. Ciupercile Pleurotus se găsesc în orice supermarket.
Ciorbă de ciuperci pleurotus
Mai întâi se fierb ciupercile în apă, în care se pune un amestec de legume deshidratate, iar separat se călește puțin morcovul (sau ce legume dorește fiecare să mai folosească). La final se pune usturoiul și înlocuitorul de smântână, adică smântână din caju sau, mai bine, iaurt de post. Ciorba o poți acri direct în farfurie cu oțet de mere sau zeamă de lămâie. Și nu uita de ardei iute, dacă îți place!
Ține minte! În loc de smântâna pe care o pui în rețeta clasică, poți folosi cu încredere iaurtul de post, care este realizat din soia sau din nuca de cocos. Iaurtul de post îl poți cumpăra din supermarketuri.
Ingrediente
– 500 grame de ciuperci Pleurotus
– 2-2,5 litri de apă
– 2 linguri de vegeta
– un morcov (un sfert de țelină și puțină rădăcină de pătrunjel – opționale)
– 2 căței de usturoi
– 100 ml de ulei
– sare, piper dupa gust
– zeama de lamaie sau otet pentru acrit
– iaurt sau smântână de post
Citește și: Ciorbă de fasole. Secretele știute numai de adevărații bucătari
Mod de preparare
Spălăm ciupercile Pleurotus în jet de apă și apoi le lăsăm să se zvânte puțin. Tăiem ciupercile fășii (pentru a le imita cât mai bine pe cele din ciorba clasică. Punem cei 2-2,5 litri de apă la fiert împreună cu cele 2 linguri de vegeta naturală. Cât fierbe apa, morcovii (și celelalte legume – țelină, pătrunjel) se rad pe răzătoarea mică. Punem o tigaie pe foc și încingem uleiul. Adăugăm morcovul și îl călim 2-3 minute, amestecând pentru a nu se arde.
Când apa începe să clocotească, adăugăm fășiile de ciuperci tăiate și morcovul (legumele) călit. Adăugăm sare și piper după gust și lăsăm să fiarbă împreună pentru 20-30 de minute, se acoperă vasul cu un capac, până ce fierb ciupercile și morcovul (legumele). Când sunt gata, dăm focul mai mic și adăugăm iaurtul sau smântâna de post.
La final, adăugăm usturoiul pisat. Se amestecă totul bine și ciorba este gata! Se servește cu oțet (de mere sau obișnuit) sau cu zeamă de lămâie și cu ardei iute.