Rețete Crăciun 2023. Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie, desertul cu care o să-ți impresionezi musafirii

24 12. 2023, 12:00

De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească prăjiturile. Există o tradiție de sute de ani cu privire la varietatea de prăjituri pentru Sărbători, iar majoritatea rețetelor sunt moștenite. Ișlerele aparțin bucătăriei austro-ungare și au ajuns în România mai întâi în zona Banatului, iar mai apoi în Ardeal și în restul țării. În anii ’50, un patiser din Bad Ischl, pe numele său Richard Kurth, a creat rețeta și a prezentat-o la Expoziția Mondială de la Bruxelles, în anul 1958. Ulterior, a obținut medalia de aur pentru ea. Iată cum poți să le prepari la tine acasă, simplu și rapid!

Ingrediente:

Ingrediente pentru aluat:

  • 700 gr făină tip 550, sau tip 000
  • 1 praf de sare
  • 500 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr zahăr pudră
  • 200 gr făină de migdale, sau nuci
  • 2 ouă.

Ingrediente pentru cremă:

  • 6 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • vanilie
  • 250 gr unt cu 82% grăsime.

Ingrediente glazură de ciocolată

  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână dulce
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 50 gr unt.

Mod de preparare:

Ia un bol și trece făina prin sită în el. Amestec-o cu sarea, zahărul și făina de migdale. Apoi, adaugă ouăle și untul rece tăiat în cuburi mici. Ingredientele trebuie amestecate rapid până când obții un aluat sfărâmicios. Împachetează-l în folie și pune-l în frigider pentru 30 de minute. După proces, aluatul se va putea modela cu ușurință.

Înainte de a fărâma biscuiții, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Scoate aluatul pe masa presărată cu făină și întinde-l într-o foaie de 5 – 6 mm grosime. Cu ajutorul unui decupator metalic, special, sau cu un pahar mai mic, decupează biscuiții. Transferă biscuiții în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Așază-i la distanță mică unii față de alții și coace-i la 200 de grade Celsius, pentru 10 – 12 minute.

Într-o crăticioară, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahăr. Adaugă făina și puțin lapte rece și omogenizează compoziția. Adaugă apoi restul de lapte fierbinte, în timp ce amesteci rapid pentru a nu se forma cocoloașe.

Pune crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe crema de vanilie până când va arăta precum o budincă. Adaugă vanilia după ce ai stins focul și acoperă crema cu folie. După ce s-a răcit foarte bine, încorporează în cremă untul moale. Lipește apoi câte doi biscuiți cu un strat generos de cremă. După ce formezi toate bucățile de ișlere, te poți apuca să faci glazura de ciocolată.

Încălzește pe foc smântâna lichidă într-un vas, fără a o lăsa să se fiarbă. Stinge focul, adaugă ciocolata mărunțită și amestecă bine până când se topește, iar compoziția este omogenizată. Adaugă apoi untul și omogenizează din nou. Glazurează ișerele cu ciocolata ușor răcorită, iar apoi aplică peste ea câte o migdală sau o nucă, ori un mix de migdale, nuci și alune de pădure.

SURSA FOTO: Social Media