Reteta zacusca de ciuperci. Usor de facut si extrem de gustoasa
Reteta zacusca de ciuperci. Usor de facut si extrem de gustoasa! Va propunem o reteta extrem de savuroasa, care va face deliciul copiiilor, dar si al adultilor. Este vorba despre zacusca de ciuperci, una dintre cele mai gustoase variante.
Puteti sa alegeti ciuperci champignon (albe sau brune),galbiori (bureti galbeni) sau chiar ghebe, tine doar de gustul fiecaruia. Un sfat important: sa folositi ciuperci proaspete, si nu din conserva. Gustul va fi de 10 ori mai bun.
Zacusca de ciuperci – ingrediente:
2 kg ciuperci
1 kg gogoșari/ardei kapia
1 kg roșii coapte
400 g ceapă
2 căței de usturoi
200 ml ulei
sare și piper după gust
2-3 frunze de dafin
Zacusca cu ciuperci – mod de preparare:
Coace ardeii (ca pentru salata de ardei copți). Când sunt gata, spală-i și curăță-i de coajă și de semințe.
Toacă mărunt de tot ceapa. Călește-o – la foc mic, să nu se ardă – în puțin ulei încins, circa 4 minute, amestecând constant. Toarnă puțină apă peste ca să se înmoaie, amestecă iar ușor.
Toacă ardeii mărunt și adaugă-i la călit peste ceapă.
Spală și toacă ciupercile. Aici tu alegi cât de mari vrei să fie bucățile. Fiind vorba de zacuscă de ciuperci, până la urmă, eu am tăiat și foarte mărunt, ca să îngroașe sosul, și mai mărișor, ca să se simtă clar fibra ciupercilor.
Adaugă-le la călit peste ceapă și ardei. Mai pune apă (câtă cer legumele, pe lângă zeama lăsată de ciuperci, ca să se înăbușe și fiarbă bine), semi-acoperă cu capacul și lasă la făcut, amestecând din când în când.
Toacă mărunt roșiile curățate de coajă. Când ciupercile s-au înmuiat, pune și roșiile mărunțite peste. Asezonează după gust cu sare, piper și frunzele de dafin.
Lasă iar totul la fiert, amestecând constant. Când scade sosul îndeajuns de mult și ajunge la consistența preferată de tine, dă de pe foc.