Rețeta de sarmale în foi de varză a lui Cătălin Scărlătescu, de Sărbători. Secretul fostului chef de la Antena 1
Cătălin Scărlătescu le-a făcut fanilor o nouă surpriză! Fostul jurat de la Chefi la cuțite le-a dezvăluit urmăritorilor săi rețeta sa de sarmale în foi de varză, unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale de sărbători.
Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați și iubiți bucătari din România. Și, nu de puține ori, fostul jurat de la Chefi la cuțite împărtășește rețete secrete. De această dată, el a prezentat o rețetă de sarmale în foi de varză, preparatul care nu lipsește de pe masa românilor de Crăciun sau Revelion.
Ingrediente:
- 4 kg de carne tocată de porc
- 500 g orez
- 2 kg ceapă
- 40 g piper
- 45 g sare
- o bucată de afumătură
- bulion
- frunze de varză murată
- cimbru
- foi de dafin
Mod de preparare:
Se toacă ceapa mărunt și se punem într-o tigaie la călit până prinde o culoare ușor aurie, apoi se lasă puțin la răcit.
„Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper. Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”, spune chef Scărlătescu.
Trucul lui pentru o savoare aparte a sarmalelor este faptul că pune în oala de sarmale o bucată generoasă de afumătura: ”Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai explicat îndrăgitul bucătar.
Sarmalele se vor lăsa la fiert mai bine de 4 ore, iar apoi sunt gata de servit alături de oamenii dragi.
Chef Scărlătescu, preparate la prețuri accesibile
Masa de Crăciun reprezintă momentul în care stăm alături de cei dragi, ne bucurăm de bucate tradiționale alese şi de poveşti plăcute. Pentru unii dintre noi însă, timpul nu e atât de îngăduitor şi devine insuficient pentru a pregăti bucatele specifice acestei sărbători. Putem schimba asta, însă, cu puţină organizare şi, de ce nu, ajutor.
Chef Cătălin Scărlătescu le propune românilor mai multe preparate gustoase la prețuri accesibile. De exemplu, 27 de sarmale, pregătite cu măiestrie de către celebrul bucătar, costă 137 de lei. Un kilogram de salată boeuf costă 75 de lei, în timp ce piftia de porc se vinde cu 55 de lei pentru jumătate de kilogram sau 94 de lei porția de 1 kg. Friptura de curcan la tavă are 700 de grame și costă 99 de lei, iar cea de porc, de 500 de grame, valorează 64 de lei.
SURSA FOTO: Social Media