Relicvele bântuite ale celui mai spectaculos cazinou terestru din România (P)
Un loc al decăderii și parvenirii multor dintre bogătașii României, acest locaș dedicat zeiței norocului nu mai este demult prețuit la adevărata-i valoare. Încăperile sale grandioase, în care scările late și cu balustrade în marmură, cu ferestre care ofereau o perspectivă unică asupra valurilor marii și-n care stilul Art Nouveau era prezent în fiecare detaliu, astăzi nu mai este decât o palidă amintire a ceea ce în perioada inter-belică era locul de relaxare al oamenilor bogați din Europa pe timpul verii.
Amintirea a ceea ce cândva era una dintre perlele Litoralului românesc!
Istoria acestei clădiri a început în anul 1910, această fiind prima construcție cu destinație precisă de cazinou, după ce în zona au mai existat în trecut alte două edificii care au fost folosite în acest scop. În anul 1880 funcționa în Constanța clădirea Kursaal, care avea destinație de sală de relaxare sau cazinou (aceasta fiind și traducerea aproximativă a cuvântului de origine germane) și care se înscria în stilul arhitectonic al unora dintre cele mai frumoase construcții din oraș. De altfel, amplasarea să în zona Farului Genovez reprezenta una dintre cele mai spectaculoase asocieri, care au constituit fundalul multora dintre fotografiile epocii.
Până în 1910 (după dispariția în anul 1892 a clădirii Kursaal) a funcționat în Constanța un alt stabiliment, Casin, dar care nu s-a bucurat de o reputație atât de faimoasa precum a clădirii care a fost edificată aici mai târziu. Cazinoul din Constanța, imobilul care rezistă timpului și-n epoca contemporană a avut și alte diverse destinații de-a lungul timpului, cum ar fi cea de spital militar în timpul Primului Război Mondial ori de restaurant/bar și loc de promenadă în timpul perioadei comuniste. Arhitecții care s-au ocupat de proiectarea și executarea reparațiilor la Cazinoul din Constanța până în anii ’40 au fost Daniel Renard și Petre Antonescu (costurile edificării acestui imobil s-au ridicat la valoarea de 1, 3 milioane Lei).
În anul 1990, clădirea a fost complet abandonată și lăsată în paragină, iar metalul din construcție a început să ruginească, ceea ce a condus în timp la plasarea acestei clădiri pe lista cu cele mai periclitate 7 imobile istorice din Europa. Astăzi, când majoritatea celor pasionați de jocurile de noroc (precum cele de pacanele7777) au la dispoziție cazinourile online cu un nivel de accesare la nivel mondial, cazinourile terestre, precum cel din Constanța, nu au mai rămas decât în poveștile celor care au jucat baccarat, au învârtit ruleta sau au dat cu zarurile într-un decor fără egal și cu gândul câștigurilor ce le-ar fi schimbat viață.