Pericolul din bucatarie: recipientele din plastic! Cat de grav ne pot imbolnavi si care este perioada de folosinta a acestora
Cele mai multe recipiente contin bisfenol A (BPA), o substanta care poate da infertilitate la femei. Aceasta substanta se elibereaza in mancare, atunci cand recipientul se incalzeste. Prin urmare, nu este recomandat sa incalzesti mancarea la microunde, in recipiente de plastic, sau sa bei cafea in pahare de unica folosinta.
Plasticul este fabricat din petrol, benzina si carbune. Cea mai mare parte din materialele folosite pentru fabricarea plasticului provinn din reziduurile rafinarii petrolului. In industria ambalajelor sunt folosite nu mai putin de 6000 de substante chimice.
Chiar si vesela si tacamurile din plastic contin compusi cu potential cancerigen. Insa sunt si alte probleme grave cu care ne putem confrunta, cum ar fi: leziuni ale creierului, sistem imunitar slabit, nivel de agresivitate crescut, cantitatea de sperma diminuata, sau chiar avort spontan.
Este mult mai sigur sa inlocuiti vesela din plastic cu una din ceramica sau sticla. Farfuriile, bolurile sau vasele din frigider sa fie din aceste materiale. Fiecare recipient are inscris pe spate un cod care arata perioada de timp in care este sigur pentru utilizare. Totusi, trebuie sa stii ca nu le poti utiliza la nesfarsit, pentru ca odata cu trecerea timpului plasticul se degradeaza.
Specialistii spun ca o caserola de plastic poate fi folosita in siguranta cateva luni, in functie de modul in care este intretinuta. Un indiciu al faptului ca trebuie sa aruncati caserolele este decolorarea sau aparitia unor zgarieturi pe suprafata lor.