Prima zi de școală 2019. Cum îți pregătești copilul
Prima zi de școală 2019 este una încărcată afectiv atât pentru copii, cât și pentru părinți. După vacanța de vară, elevii au nevoie de o perioadă de adaptare care este bine să înceapă cu măcar câteva zile înainte de începutul anului școlar. Iar pentru ca trecerea să fie mai blândă este bine ca părinții să aibă în vedere câteva lucruri.
Prima și de școală 2019 – Trecerea de la programul de vacanță la cel de școală
Ideal ar fi ca trecerea să se facă treptat, cu o săptămână înainte de începutul anului școlar, dar măcar ultimul weekend ar trebui să fie unul în care copilul să înceapă deja programul de trezit dimineața și culcat devreme, seara. În caz contrar, este posibil prima și chiar și a doua săptămână de școală să fie extrem de obositoare pentru elevii proaspăt întorși pe băncile școlii.
Prima zi de școală 2019 – Ținuta de școală și rechizitele
Dacă știți deja de ce rechizite aveți nevoie pentru începerea anului școlar este bine să le achiziționați din timp, pentru a evita alergătura și aglomerația. Iar în cazul în care școala nu are o uniformă, în perioada de dinaintea începutului de an școlar puteți cumpăra hainele pentru următorul sezon, asta pentru că în majoritatea magazinelor sunt reduceri pentru copii.
În cazul în care începeți clasa pregătitoare este bine totuși să nu vă grăbiți cu shoppingul, dacă nu ați vorbit îniante cu învățătoarea copilului. Este adevărat că multe dintre rechizite corespund, însă fiecare cadru didactic are cerințele sale pentru o desfășurare cât mai bună a cursurilor.
Un lucru care poate contribui la încrederea în sine a copilui este mersul la cumpărături împreună și alegerea rechzitelor și hainelor ținând cont, pe cât este posibil, de dorințele micului elev.
Prima zi de școală 2019 – Camera copilului
Dacă aveți de gând să faceți schimbări în camera școlarului, ideal ar fi să vă organizați bine și să terminați totul înainte de a începe prima zi de școală. va fi suficientă oboseala și solicitarea de început de an școlar și fără a avea toată casa întoarsă pe dos. Este bine ca în camera elevului să fie suficientă lumină naturală. În plus, este de preferat să fie destul de lejer amenajată, fără a încărca inutil spațiul. Când copilul tău învaţă, nu acoperi geamurile cu jaluzele sau draperii. Lumina naturală, faţă de cea artificială, este recomandată mai ales atunci când îşi face lecţiile la masa de lucru sau citeşte. Pe de altă parte, o cameră întunecată îi va induce o stare de somnolenţă, se va concentra mai greu şi nu va avea nici un chef de teme.
Pregătirea emoțională a copilului pentru prima zi de școală
Și copiii care se întorc după vacanță au nevoie de susținerea emoțională din parte părinților atunci când se întorc la școală, însă cei care pășesc pentru prima dată în clasa pregătitoare au nevoie de o atenție aparte. La școală, copilul trebuie să se adapteze rapid unui mediu nou care presupune mai multă disciplină, atenție, putere de concentrare indelungată. De aceea are nevoie de motivare și de impulsul pozitiv din partea părintilor legat de scoală și de invătat. Clasă pregătitoare vine în ajutorul copiilor care se adaptează mai greu, fiind, practic, o formă de trecere lină, de la grădiniță la școală.
Copilul are nevoie mai mult ca oricând de sprijinul părinților. Adaptarea poate să fie rapidă sau mai lentă, în funcţie de personalitatea fiecăruia dintre copii, de mediul familial şi de modul în care a fost pregătit pentru şcoală.
Citește și: Vacante scoala. Ce zile libere vor avea elevii in anul scolar 2019-2020