Premieră în medicină? O femeie care a fost bolnavă de Covid-19 a născut un bebeluș cu anticorpi
Premieră în medicină: o femeie care a fost îmbolnăvită cu noul coronavirus, dar s-a vindecat de acest virus, a născut un bebeluș care avea deja anticorpi.
Potrivit stirileprotv.ro, este vorba despre o femeie din Singapore care a fost infectată cu noul coronavirus în luna martie, când virusul începuse să se răspândească cu o viteză inimaginabilă. Atunci, femeia era însărcinată, dar doctorii au rămas uimiți când au văzut că a născut un copil care are deja anticorpi împotriva acestui virus.
În luna noiembrie, bebelușul a fost adus pe lume, însă cu anticorpii virali, potrivit sursei citate. Este posibil ca mama, purtătoarea sarcinii, să fi transferat anticorpii. Femeia avea o formă ușoară de boală și apoi a fost externată din spital după două luni și jumătate.
Reprezentanții OMS susțin faptul că nu se cunoaște acum faptul dacă o femeie însărcinată cu COVID-19 poate transmite virusul la făt sau bebeluș în timpul sarcinii sau al nașterii. Virusul nu a fost găsit activ în probele de lichid din jurul uterului sau în laptele matern. Transmiterea virusului de la mame la nou-născuți este rară.
„Medicament minune” la începutul pandemiei, acum nerecomandat de OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se administreze Remdesivir bolnavilor de covid-19 internaţi la spital, deoarece acest medicament antiviral nu evită nici morţile şi nici nu este eficient împotriva formelor grave de covid-19, relatează AFP preluată de News.ro.
Medicamentul a fost unul dintre cele utilizate pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus a preşedintelui american Donald Trump. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament Covid-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România. OMS nu recomandă folosirea redemsivir, din cauza unor posibile efecte secundare şi preţului mare.
”Medicamentul antiviral redemsivir nu este recomandat pacienţilor internaţi la spital cu covid-19, indiferent de gradul gravităţii bolii acestora, pentru că nu există nicio probă, în prezent, care să arate că el ameliorează supravieţuirea ori că permite evitarea ventilării artificiale”, anunţă vineri într-un comunicat OMS.
Sursă foto: Pixabay