Postul Adormirii Maicii Domnului 2024 începe cu o zi mai devreme. Care este motivul

31 07. 2024, 17:48
Postul Adormirii Maicii Domnului 2024 începe cu o zi mai devreme. Care este motivul

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și ca Postul Sfintei Marii, este unul dintre cele patru mari posturi din Biserica Ortodoxă. Anual, acest post durează două săptămâni și se încheie pe 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Această perioadă este dedicată rugăciunii, reflecției și purificării spirituale, având o mare importanță pentru credincioșii ortodocși. 

Postul Adormirii Maicii Domnului este dedicat pregătirii spirituale pentru a comemora trecerea Fecioarei Maria de la viața pământească la cea veșnică. Deși acest post este mai scurt decât alte perioade de post din calendarul ortodox, are o semnificație spirituală profundă.  

Când începe perioada de post

Conform tradiției, acest post a fost instituit de Biserică pentru a reproduce postul ținut de Maica Domnului înainte de adormirea sa. În mod normal, Postul Sfintei Marii începe pe 1 august și se încheie pe 15 august, când este celebrată Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului va începe cu o zi mai devreme, pe 31 iulie, deoarece 1 august cade într-o zi de joi. Conform tradiției bisericești, postul este precedat de Lăsata Secului, care ar fi trebuit să fie pe 31 iulie. Totuși, deoarece 31 iulie este o zi de miercuri, zi de post, s-a decis ca postul să înceapă de miercuri, 31 iulie 2024, conform Observator News.

Ce trebuie să faceți

Regulile acestui post sunt stricte. Este interzis consumul de carne, lactate, ouă și alte produse de origine animală. De asemenea, se recomandă evitarea alcoolului și a mâncărurilor bogate. În această perioadă, credincioșii sunt încurajați să intensifice rugăciunile, să participe la slujbele religioase și să își dedice timpul faptelor bune. 

În zilele de luni, miercuri și vineri se recomandă un post strict, fără ulei și vin. Marțea și joia, este permis consumul de ulei și vin. În weekend, sâmbăta și duminica, se poate consuma pește, icre și alte produse din pește. 

În această perioadă, pe lângă respectarea regulilor alimentare specifice postului, credincioșii sunt încurajați să adopte mai multe practici și obiceiuri pentru a se apropia de Dumnezeu. Rugăciunea este esențială și ar trebui să facă parte din rutina zilnică, atât dimineața, cât și seara. Participarea la slujbele religioase este importantă, la fel ca și practicarea cumpătării în toate aspectele vieții. De asemenea, credincioșii ar trebui să se implice în fapte bune și să ajute pe cei în nevoie. 

Postul nu înseamnă doar abținere de la anumite alimente

Postul nu se referă doar la abținerea de la anumite alimente. Credincioșii sunt încurajați să fie mai generoși, să ajute pe cei nevoiași și să își dedice timpul faptelor bune. Aceste acțiuni nu doar că Îl bucură pe Dumnezeu, dar îi și apropie pe credincioși mai mult de divinitate. 

Perioada postului este ideală pentru a reflecta asupra propriilor greșeli și pentru a căuta iertare. Spovedania este recomandată în acest timp, ajutând la curățirea sufletului și la pregătirea pentru marea sărbătoare. Credincioșii care țin post și se spovedesc pot să se împărtășească la sfârșitul perioadei de post.  

Sursă foto: social media