Poluarea ucide mai tare decat fumatul! Anuntul socant facut de specialisti. Pe ce loc se claseaza Romania in lista tarilor
Poluarea ucide mai ceva ca fumatul de tigari, anunta specialistii. In urma unui studiu publicat recent, s-a stabilit ca situatia este una critica. Oamenii de stiinta au lansat in acest sens si un apel pentru adoptatea masurilor care sa stopeze practica de ardere a combustibililor fosili.
Cercetatorii din Cipri si din Germania au estimat ca poluarea aerului a provocat nu mai putin de 8,8 milioane de decese, doar in anul 2015. Practic, poluarea a ucis mai multi oameni decat o face fumatul. Este o cifra dubla in comparatie cu cea estimata in trecut, de 4,5 milioane de persoane.
Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca aproximativ 7 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza fumatului. In plus, in Europa, poluarea atmosferica a provocat aproximativ 790.000 de decese. Societatea Europeana de Cardiologie a estimat ca intre 40% si 80% dintre morti erau provocate ca urmare a afectiunilor cardiovaculare. Cum este infarctul sau accidentul vascular cerebral.
Poluarea ucide mai tare decat fumatul
„Deoarece majoritatea pulberilor in suspensie si a poluantilor atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili, trebuie facuta urgent trecerea catre alte surse de energie”, a spus Jos Lelieveld, unul dintre autorii studiului.
Studiul a fost publicat „European Hear Journal” si a aratat ca poluarea ucide mai mult decat fumatul, in fiecare an, mii de oameni. Specialistii s-au axat in special pe ozon si poluarea cu microparticulele de materie.
Acestea sunt cunoscute drept „PM2,5” si dauneaza sanatatii grav, pentru ca pot ajunge in plamani sau in sange. In ceea ce-i priveste pe locuitorii din Romania, in anul 2015, s-a estimat ca au murit 35,895 de oameni din cauza poluarii atmosferice.
La nivel mondial, poluarea din atmosfera a provocat anual 120 de decese suplimentare, la fiecare 100 de mii de persoane. In anumite zone din Europa, rata mortalitatii este chiar mai mare, ajungand pana la 200 de decese suplimentare, la acelasi numar de persoane.
(sursa: dailymail.co.uk)