Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Ce spun specialiștii
Nu există dovezi că noul coronavirus se transmite prin alimente sau de pe ambalaje, susţine OMS. ”Dacă virusul ar exista pe alimente, ceea ce nu s-a dovedit, acesta poate fi ucis dacă carnea este gătită”, a declarat Maria Van Kerkhove, şefa de boli emergente din cadrul OMS. Trei oraşe din China au raportat existenţa virusului la suprafaţa alimentelor congelate importate.
”Cercetătorii din China studiază problema, iar organizaţia urmăreşte cercetările”, a declarat dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenţă al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă de la Geneva.
„Deocamdată nu există dovezi că alimentele sau lanţul alimentar participă la transmiterea acestui virus”, adaugă el.
Trei oraşe din China au raportat găsirea virusului la suprafaţa alimentelor congelate importate în ultimele patru zile, ridicând îngrijorarea că virusul ar putea fi transmis prin alimente, potrivit NBC News.
Pe de altă parte, oficialii OMS spun că autorităţile sanitare chineze au testat „câteva sute de mii” de alimente congelate, iar pozitive au ieşit „foarte, foarte puţine”.
”Chiar dacă virusul s-ar transmite prin alimente, acesta poate fi ucis înainte de a fi consumat”, a declarat Maria Van Kerkhove, şefa de boli emergente din cadrul OMS.
„Dacă virusul ar exista pe alimente, ceea ce nu s-a dovedit, acesta poate fi ucis dacă carnea este gătită. Oamenii sunt deja suficient de speriaţi de pandemia Covid. Este important să urmărim astfel de cercetări şi să nu născocim dovezi ştiinţifice”, adaugă ea.
Terapia care ar grăbi vindecarea pacienți infectați cu noul coronavirus
Potrivit cercetărilor, radioterapia este un factor care ar favoriza vindecarea persoanelor care sunt bolnave cu noul coronavirus. Un studiu efectuat de experți au arătat că s-ar vindeca mai repede. La studiu au luat parte 10 pacienți care sufereau de pneumonie. Rezultatele au fost comparate cu cele ale altor persoane care au beneficiat de același tratament ca cele 10 persoane, mai puțin radiațiile.
În medie, pacienții care au făcut și radioterapie s-ar fi vindecat mai repede, în trei zile, spre deosebire de ceilalți, care s-au vindecat în 12 zile. Persoanele care au făcut și radioterapie au avut un risc de 10% să ajungă să folosească ventilarea mecanică, spre deosebire de grupul de control, unde procentul este de 40%. De asemenea, cei 10 pacienți care erau au beneficiat de radioterapie se aflau într-o stare mai gravă decât ceilalți, dar și mai în vârstă.