Pariurile sportive au salvat sportul românesc? Părerea unui celebru sportiv român

10 10. 2018, 15:02

Dacă îi întrebi pe oficiali ce părere au despre pariuri, 8 din 10 îți vor spune că ele reprezintă ceva rău. Dacă te uiți printre sponsorii entităților pentru care lucrează acei 8, vei vedea că agențiile de pariuri ocupă loc de cinste.

Am citit recent un articol despre răspunsul dat de departamentul de comunicare al Federației Române de Fotbal unui site de ponturi pariuri care solicita un interviu cu unul dintre antrenorii secunzi ai echipei naționale. Pe scurt, solicitarea era respinsă pe motiv că angajații FRF nu au voie să facă declarații asociate cu industria pariurilor.

Cu alte cuvinte, pariurile ar reprezenta ceva nociv. Atunci de ce echipa națională de fotbal are ca sponsor o casă de pariuri online? De ce agenții de pariuri online sunt sponsorii de titlu al Ligii I, al Ligii a 2-a și sponsori ai multor cluburi din primele două eșaloane fotbalistice? Și nu vorbim numai despre fotbal. În ultimii ani, s-a constat confluență tot mai armonioasă între cele două industrii, cea a pariurilor și cea sportivă.

Explicația este foarte simplă: ambele se adresează aceluiași public țintă, iar pariurile sportive, în special cele online, au cunoscut o expansiune fără precedent.

Cătălin Moroșanu a vorbit deschis

Din cauza unei legi a sponsorizării care nu oferă beneficii interesante celui care investește, companiile nu sunt atrase să bage bani în sport. O spunea Ciprian Sora, care diferenția astfel cluburile de sporturi de contact din Vest de cele din România: primele primesc bani din sponsorizări, iar celelalte trebuie să se bugeteze singure, chiar dacă reprezintă o disciplină tot mai mediatizată.

În acest context, orice sponsor este valoros, iar industria pariurilor este printre puținele care susțin financiar sportul. Un alt reprezentant al kickboxingului, Cătălin Moroșanu, a fost sprijinit de o casă de pariuri să organizeze Dynamite Fightting Show, eveniment desfășurat la unul dintre standurile Romexpo din București în perioada 3 – 5 septembrie 2018.

“Este foarte greu să construiești ceva în România, mai ales de la zero. Poate o să vi se pară că spun cuvinte mari, dar pariurile sportive și, în general, industria jocurilor de noroc au salvat sportul românesc. Fără această sursă de finanțare multe proiecte erau în faliment. Uitați-vă peste tot, la orice eveniment sportiv din țară, nu există să nu fie fotografia unei case de pariuri pe un tricou, pe un banner, în colțul unui ring sau pe marginea unui teren de fotbal. Gândiți-vă cum ar fi arătat totul fără această sursă de finanțare”, a declarat Cătălin Moroșanu.

Un exercițiu de imaginație

Moldoveanul s-a gândit și la ce ar fi însemnat ca cineva să fi pariat pe victoriile sale: „Cele mai multe și mai mari victorii ale mele s-au înregistrat în fața unor adversari care pe hârtie aveau de departe prima șansă. Imaginaţi-vă ce cote imense aveau cele 26 de KO-urile mele! Un parior curajos și cu încredere în mine s-ar fi îmbogățit. O să oferim însă aceste șanse pe viitor”.

Cătălin Moroșanu s-a născut pe 30 iunie 1984 la Cotnari, în județul Iași, și, de-a lungul carierei sale începută în 2005, s-a bătut de 56 de ori în ring. A câștigat 45 de bătălii, dintre care 26 prin knockout și a pierdut doar 11.

Așadar, părerea asumată a unui sportiv reprezentativ pentru România este că pariurile contribuie la „ținerea în viață” a sportului românesc. Poate că este exagerat spus „salvează”, dar cu siguranță această sursă de finanțare este foarte importante. Din păcate, se poate spune cu certitudine că pariurile reprezintă singura sursă de venit pentru fotbaliștii din ligile inferioare, care nu își primesc cu lunile salariile (și așa mici), dar aceasta este o altă discuție.