Pandemia provocată de noul coronavirus putea fi evitată? Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii care lucrează pentru a descoperi când şi cum a apărut virusul pentru prima dată în China au calculat că prima infectare la om a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019. Totodată, studiul indică faptul că virusul a apărut în provincia Hubei din China şi nu în altă parte, susţin cercetătorii.
„A fost o furtună perfectă – ştim acum că a trebuit să găsească o breşă sau două pentru a se râspândi aşa de mult. Dacă lucrurile ar fi fost puţin diferite, dacă acea primă persoană care a adus virusul în piaţa Huanan ar fi decis să nu meargă în acea zi sau chiar ar fi fost prea bolnavă ca să meargă şi să rămână acasă, probabil că răspândirea nu s-ar fi întâmplat. Este posibil să nu fi ştiut niciodată despre asta”, a declarat pentru CNN Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona şi care a participat la studiu.
Pandemia provocată de noul coronavirus putea fi evitată?
„Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea cât timp ar fi putut circula SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit.
Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informaţii importante: o înţelegere detaliată a modului în care SARS-CoV-2 s-a răspândit în Wuhan înainte de blocare, diversitatea genetică a virusului în China şi rapoarte despre primele cazuri de COVID-19 în China. Prin combinarea acestor probe, am putut stabili că mijlocul lunii octombrie 2019 a fost data limită la care SARS-CoV-2 a început să circule în provincia Hubei”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat în Divizia de Boli Infecţioase şi Sănătate Publică Globală de la Universitatea din California.
Se pare că, dovezile strânse până în acest moment indică faptul că virusul nu ar fi putut circula înainte, au spus cercetătorii. Au existat rapoarte din Italia şi din alte ţări europene care demonstrează că virusul ar fi infectat oameni acolo înainte de octombrie. Studiul de joi arată însă că doar puţine persoane au fost infectate între octombrie şi decembrie, a mai spus Worobey, potrivit mediafax.ro
„Sunt destul de sceptic cu privire la afirmaţiile că virusul a existat în afara Chinei la acea vreme”, a afirmat Joel Wertheim.
Studiul indică faptul că virusul a apărut în provincia Hubei din China şi nu în altă parte, susţin cercetătorii.
De la câteva cazuri care au apărut la sfârşitul anului 2019, virusul a explodat în întreaga lume. Potrivit Universităţii Johns Hopkins, până acum au fost înregistrate 121,7 milioane de cazuri de îmbolnăviri şi aproape 2,7 milioane de decese. SUA au fost de departe cea mai afectată ţară, cu aproape 30 de milioane de cazuri diagnosticate şi aproape 540.000 de decese.
„Ceea ce s-a întâmplat în acest caz a fost că virusul a infectat un număr foarte mic de oameni în octombrie, noiembrie, în decembrie şi apoi a ajuns în această piaţă de fructe de mare”, a adăugat Worobey.
Sursă foto: Arhivă Ciao