(P) Tot ce trebuie să știi despre folie mulcire Agrotextil
Atunci când vrei să ai parte de culturi de calitate, este nevoie de un sol care să fie bine hrănit, pentru a le oferi plantelor tale tot ce au nevoie pentru a crește sănătoase și viguroase.
Majoritatea cultivatorilor de legume – în special tomate, ardei, dar și porumb sau viță de vie, au înțeles că au nevoie de orice mână de ajutor, așa că nici măcar nu mai iau în calcul să înființeze noi culturi sau să le dezvolte pe cele deja existente fără să folosească o folie mulcire.
Perfectă pentru legumele care iubesc căldura
O folie mulcire este perfectă pentru legumele care au nevoie de căldură pentru a se dezvolta așa cum trebuie. De asemenea, printre alte beneficii ale acesteia se află și împiedicarea solului să înghețe, protejarea plantelor de capriciile vremii, umiditatea solului este păstrată la un nivel optim, și multe altele.
Cum se folosește folia de mulcire
Utilizarea unei folii mulcire este foarte simplă: se aplică manual, desfășurată pe sol. În locul unde sunt plantate culturile, folia se taie în firmă de cruce. Nu uita nici că marginile foliei trebuie acoperite cu pământ. Când este vorba despre suprafețe mari, există chiar și varianta ca folia să fie aplicată mecanizat, cu ajutorul unor instrumente speciale.
Avantajele foliei
Există multe avantaje de care te poți bucura atunci când optezi pentru folosirea unei folii de mulcire pentru culturile tale.
Primele recolte apar mai devreme
Atunci când se folosește folia de mulcire, poți planta mai devreme culturile pe care le dorești, ceea ce înseamnă că și primele recolte apar mai repede decât în mod normal. Explicația este simplă: culturile mulcite au parte de creșterea temperaturii la nivelul solului.
Producție mai bună
Folia este responsabilă, printre altele, și de menținerea unei umidități bune la nivelul solului. De asemenea, reduce mult aparția bolilor sau dăunătorilor, iar toate acestea la un loc duc la obținerea unei producții mult mai bune.
Costuri reduse
Din ce în ce mai mulți cultivatori de legume, chiar și cei mai reticenți la început, au înțeles că folosirea acestei folii duce la costuri finale mult mai reduse, deoarece nu mai trebuie să investească bani mulți pentru îndepărtarea dăunătorilor sau pentru a achiziționa erbicide.
De asemenea, pentru că se evită folosirea de ingrediente chimice pentru anihilarea dăunătorilor sau pentru creșterea producției, culturile obținute sunt mult mai sănătoase.
Tipuri de folii
În România, la ora actuală, cele mai folosite folii mulcire sunt cele negre, dar și transparente. Evident, sunt mult mai multe, și despre fiecare dintre ele vei afla informații interesante și utile în rândurile următoare.
Folia neagră
Este recunoscută pentru că absoarbe cele mai multe raze ultaviolete și infraroșii, dar nu încălzește solul la fel de bine ca și cea transparentă. În schimb, este de preferat să fie folosită când se dorește stoparea creșterii buruienilor. Specialiștii sunt de părere că folia neagră trebuie folosită în special la culturile înființate după cea de-a doua jumătate a lunii aprilie.
Folia transparentă
Spre deosebire de cea neagră, nu absoarbe mult din radiațiile solare, fiind indicate în culturile foarte timpurii sau cele de iarnă. Timpul necesar pentru a obține o producție bună este mult mai scurt, iar această caracteristică este dată și de temperatura mai ridicată a solului. Din păcate, pentru că nu blochează razele soarelui prea mult, precum folia neagră, culturile nu sunt protejate împotriva buruienilor.
Folia fotoselectivă maro
Este un fel de combinație a avantajelor celor două folii anterioare, neagră și transparentă. O astfel de folie mulcire Agrotextil absoarbe lumina de care culturile au nevoie pentru fotosinteză și le permite radiațiilor infraroșii să treacă prin ea.
De asemenea, cu ajutorul ei se încălzește solul, dar nu lasă buruienile să se dezvolte.
Folia fotoselectivă maro poate fi utilizată la toate culturile, dar specialiștii recomandă folosirea ei pentru culturile târzii și timpurii.
Folia albă
Această folie, precum și cea colorată în mod diferit pe fiecare parte se recomandă să fie utilizată atunci când sunt înființate culturi în acele perioade în care temperatura solului este una foarte ridicată. În funcție de gradul de opacitate al foliei, este posibil ca și buruienile să fie împiedicate să se dezvolte.
Folia argintie
Utlilizarea foliei argintii este indicată pentru acele culturi care sunt mult mai predispuse de a fi atacate de afide.
Folia roșie sau albastră
Foliile colorate, precum cele roșii sau albastre, se recomandă să fie utilizate doar pentru anumite culturi. De exemplu, cea roșie este indicată în cazul culturilor de fructe roșii, cum sunt căpșunilor, care vor fi mult mai dulci și cu un gust mai bun. În schimb, dacă culturile tale sunt de castraveți sau pepeni galbeni, se recomandă să o folosești pe cea de culoare albastră și să renunți la folia mulcire neagră.
Instalarea foliei de mulcire
Instalarea foliei de mulcire nu este chiar atât de simplă, ci trebuie efectuată doar cu respectarea unor reguli. Astfel, este deosebit de important ca folia să fie foarte bine întinsă, de o asemenea manieră încât vântul sau orice alți curenți de aer să nu o miște.
Pentru a nu exista riscul de a se forma unele goluri de aer sub folie, suprafața solului trebuie să fie foarte bine nivelată. În caz contrar, există riscul ca plantele tinere aflate sub folie să sufere arsuri.
Nu uita nici de prinderea foliei pe margini, care trebuie să fie făcută cât mai bine, pentru ca în cazul vântului sau a unor curenți foarte puternici de aer aceasta să nu se rupă.