(P) Halloween vs. Dia de los Muertos – asemănări și deosebiri între două sărbători foarte populare
Globalizarea presupune legături tot mai puternice între societăți chiar foarte îndepărtate, schimburi rapide nu doar de mărfuri, ci și de obiceiuri, prin crearea de noi tradiții. Urmând modelul unor state mai dezvoltate, țări ca România importă fel de fel de elemente, de la idei de afaceri la obiceiuri alimentare, de la sisteme sociale la resurse de divertisment.
Dacă Valentine`s Day a devenit deja o sărbătoare locală mai populară decât cea de Dragobete, capătă tot mai multă vizibilitate și alte astfel de zile speciale, în special Halloween. Pe continentul american este foarte populară și o altă sărbătoare aparent asemănătoare, Dia de los Muertos (Ziua morților), despre care românii au aflat mai mult din producții cinematografice din Statele Unite ale Americii – principala resursă de consum în categoria de filme și seriale în țara noastră.
Dia de los Muertos pe 1 noiembrie, Halloween cu o zi mai devreme
Halloween (sau All Hallows’ Eve) este celebrată pe data de 31 octombrie într-un număr tot mai mare de state. Inclusiv în România sunt organizate petreceri tematice cu costume și alte activități asociate sferei de divertisment. Halloween își are rădăcinile în sărbătorile păgâne pentru sfârșitul sezonului recoltei, dar și în festivaluri ale morților și festivalul celtic Samhain.
În schimb, Dia de los Muertos este o sărbătoare mexicană, an de an pe 1 noiembrie, dedicată amintirii celor dragi care au decedat. Se pare că Ziua Morților datează de aproape 3000 de ani, fiind inițiată de culturile indigene din America de Sud. Interesant este că, în Mexic, Dia de los Muertos este sărbătoare națională oficială, băncile și alte instituții publice fiind închise.
Oamenii vizitează mormintele rudelor, afișează fotografii cu acestea din timpul vieții, dorind să încurajeze sufletele să îi viziteze. Deși s-ar putea considera că există o încărcătură emoțională asociată tristeții, ritualurile sunt de obicei destul de dinamice, colorate, pline de viață.
Românii și sărbătoarea de Halloween
Publicul din România intră în contact cu cele două sărbători mai ales din filme, unde Halloween câștigă desigur prin popularitate, la mare distanță. Unul dintre cele mai recente lungmetraje pe această temă este Hubie Halloween din 2020, cu actorul de comedie Adam Sandler în rol principal. De la filme horror, s-a ajuns însă la asocieri cât mai amuzante cu sărbătoarea de Halloween.
Românii pot interacționa cu tematica celor două sărbători, în spirit modern, și prin jocuri online. Halloween este prezentă destul de des în jocuri de mobil, o abundență mai mare fiind în sectorul de online casino. Sunt o mulțime de sloturi online cu tematică de Halloween – Halloween de la EGT, Halloween Jack de la NetEnt, Halloween și Happy Halloween, ambele de la Play’n GO. Există însă păcănele și cu Dia de los Muertos – Muertos Multiplier Megaways de la Pragmatic Play, Grim Muerto de la Play’n GO.
Halloween a devenit în România un pretext pentru distracție cu costume cât mai creative. Sunt organizate petreceri și chiar concursuri în București și alte mari orașe. În plus, tot mai multe companii folosesc în campaniile de marketing simboluri legate de Halloween.
De asemenea, produse cu această temă apar în magazine, pe mai toate segmentele, până și în ceea ce privește alimentele de orice tip. Dacă în SUA se obișnuiește colindatul cu întrebarea tradițională „trick or treat”, în România nu există un astfel de obicei.
Simbolurile Halloween-ului includ dovleci, vampiri, mumii, fantome, monștrii din literatură și filme. Ziua morților este de obicei reprezentată de un craniu. Conform CNN, aproape 200 de milioane de americani sărbătoresc anual Halloween, pentru care se realizează ample recolte de dovleci.