Ora de iarnă ți-a dat peste cap organismul? Alege metoda potrivită care te ajută să treci peste mai ușor
Pe lângă beneficiului somnului mai lung, trecerea la ora de iarnă vine cu un bagaj de efecte nu tocmai benefice pentru organismul nostru. Medicii spun că unei persoane 100% sănătoasă îi trebuie circa o săptămână să se adapteze. În antiteză, în cazul persoanelor cu probleme de sănătate, efectele schimbării pot fi serioase înspre grave, în unele cazuri.
„În perioada de adaptare la ora de iarnă pot apărea, bineînțeles, simptome nu tocmai plăcute. Irascibilitate, tulburări de somn, creșterea nivelului de stres, instalarea asteniei de toamnă, depresie, stări de greață, vertij, oscilații ale tensiunii arteriale”, explică dr. Laurențiu Petre, medic de familie.
Ora de iarnă ți-a dat peste cap organismul?
Pentru a trece mai ușor peste aceste momente neplăcute, există o serie de terapii, tratamente, proceduri propuse de medici sau terapeuți.
„Cu certitudine trebuie să ne aplecăm asupra felului în care mâncâm. Avem grijă ca alimentația noastră să fie bogată în legume și fructe și ca hidratarea să fie menținută în parametri optimi. Seara este indicat să facem o plimbare de 30 de minute în aer liber, iar înainte să ne așezăm la somn, trebuie să avem grijă ca dormitorul să fie bine aerisit”, continuă medicul.
De asemenea, este interzisă folosirea telefonului, laptopului, telefonului sau televizorului înainte de culcare.
Ce terapii să alegi ca trecerea la ora de iarnă să fie mai ușoară
Pe lângă aceste activități care țin de igiena stilului de viață al fiecăruia dintre noi, există, cu siguranță o serie de alte metode pe care dacă le urmăm aducem un plus în viața noastră. Masajul cu bambus, spre exemplu, poate fi o soluție. „Masajul cu bambus nu este doar despre modelarea exteriorului, ci mai ales despre transformarea interiorului. În acest context, putem vorbi despre efectul profund pozitiv al masajului cu bambus asupra sistemului nervos vegetativ, cel care asigura echilibrul organismului și adaptabilitatea sa la condițiile schimbătoare de mediu”, explică specialistul în masaj cu bambus, Dan Bujor.
Sistemul nervos vegetativ controlează funcțiile importante vieții organismului (funcțiile vitale), ca de exemplu: activitatea cardiacă, presiunea sanguină, procesul de digestie și procesul de schimburi între organism și mediu. De asemenea, sistemul nervos vegetativ mai poate coordona alte organe ca organele sexuale sau mușchii globului ocular. Sistemul nervos vegetativ mai poate influența sistemul nervos central și sistemul nervos periferic.
Și, dacă tot am discutat despre masaj, masajul de eliberare craniană poate fi, iarăși, un aliat. Masajul de eliberare craniană se refera strict la detensionarea zonei capului. Folosindu-ne de el, prin manevre specifice, aducem liniște și pace în mintea noastra și, în cele din urmă, reușim să ne lăsăm învăluiți de sentimentul acela diafan de protecție și de iubire… iubire de sine”, explică, la rându-i, terapeutul maseur Anca Stoica.
Desigur, din lista terapiilor indicat a fi utilizate în procesul de adaptare a organismului la ora de iarnă, nu putea să lipsească masajul de relaxare. „Acest timp de masaj este recunoscut pentru beneficiile lui atunci când vine vorba despre îmbunătățirea imunității corpului, reducerea durerilor de cap sau menținerea frumuseții pielii”, conchide specialistul.