OMS va trimite o echipă de cercetatori în China pentru a investiga apariţia coronavirusului. Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al virusului ucigaş
Misiunea Organizației Mondiale a Sănătății în China, care a pus bazele unei investigații privind originile pandemiei coronavirusului, s-a încheiat, a declarat agenția de sănătate a ONU, luni, într-o conferinţă online.
Încă de la începutul lunii mai, OMS a început să preseze China pentru a invita experții săi să ajute la investigarea originilor animale ale COVID-19. Astfel că, agenția de sănătate a ONU a trimis la Beijing un epidemiolog și un specialist în sănătate animală pentru a pune bazele unei sonde care vizează identificarea modului în care virusul a intrat în specia umană. Misiunea lor este acum completă, a declarat șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă virtuală.
„Echipa OMS care a călătorit în China și-a încheiat acum misiunea. Acesta a pus bazele unor eforturi comune pentru identificarea originilor virusului. OMS și experți chinezi au elaborat termenii de referință pentru studiile și programul de lucru pentru o echipă internațională, condusă de OMS”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS şi China vor alcătui împreună o echipă internaţională de experţi care se vor deplasa la Wuhan pentru a identifica lanţul de infecţii, începând de la primele cazuri de COVID-19 care au apărut în acest oraş la sfârşitul anului trecut, după ce epidemia a fost detectată de sistemul local de supraveghere a cazurilor de pneumonie. Deşi cercetătorii chinezi au realizat deja studii asupra cazurilor iniţiale şi a pieţei de produse marine din Wuhan pentru a găsi sursa de infectare de origine animală, „există anumite goluri în peisajul epidemiologic”, a precizat Mike Ryan.
Oraşul chinez Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al noului coronavirus
„Este nevoie de un studiu epidemiologic retrospectiv şi mult mai amplu” pentru a cerceta legăturile dintre primele cazuri de COVID-19 la oameni, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS a anunţat la sfârşitul lunii iunie că o mică echipă de la OMS se va deplasa în China pentru a pregăti viitorul studiu. A fost nevoie de o lună până când experţii OMS şi omologii lor chinezi au trasat liniile directoare ale acestui plan de lucru. Vineri, experţii dintr-un grup internaţional care consiliază OMS în domeniul pandemiei de COVID-19 au anunţat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU ar trebui să accelereze cercetările ce vizează descoperirea sursei de origine animală aflate la baza apariţiei noului coronavirus.
Oraşul chinez Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al noului coronavirus, a declarat luni un oficial cu rang înalt din structura Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Mike Ryan. „Faptul că semnalul de alarmă s-a declanşat acolo nu înseamnă neapărat că acela este locul în care boala a trecut de la animale la oameni”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS.
Oficial OMS: „Drumul spre recuperare „este lung și necesită un angajament susținut”
Mike Ryan a declarat că țările cu o rată ridicată a transmiterii virusului, printre care Brazilia și India, vor fi nevoite să se confrunte cu o luptă majoră, notând că drumul spre recuperare „este lung și necesită un angajament susținut”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat luni că în pofida speranțelor mari de a obține un vaccin, „un glonț de argint” pentru COVID-19 s-ar putea să nu existe niciodată și că drumul spre normalitate va fi unul lung.