OMS a făcut publice ultimele informații, după cercetările din China: ”Originea coronavirusului este animală…”

09 02. 2021, 14:50

Misiunea OMS în Wuhan s-a încheiat. Experții OMS au făcut publice informațiile pe care le-au adunat, iar concluzia este că ”cei mai probabili candidaţi pentru transmitere sunt liliecii sau pangolinii”. Totodată, aceștia au mai anunțat și faptul că misiunea de urmărire a originii Covid-19 va continua în restul lumii.

„Toate datele pe care le-am colectat până acum ne conduc la concluzia că originea coronavirusului este animală”, a spus Peter Ben Embarek, specialist al OMS în domeniul siguranţei alimentelor şi al bolilor animalelor şi preşedinte al echipei de anchetă, într-o conferinţă de presă, conform Agenţiei ANSA.

De aceeaşi părere este şi profesorul Lian Wannian, expert al Comisiei de Sănătate din China, care a sprijinit misiunea OMS.

”Cercetările efectuate până acum asupra coronavirusului sugerează că are o origine „animală”, dar nu este clar „specimenul gazdă”, a spus acesta, subliniind că „liliecii şi pangolinii sunt cei mai probabili candidaţi pentru transmitere, dar probele de coronavirus găsite la aceste specii nu sunt identice cu Sars-Cov-2″.

„Nu există dovezi substanţiale ale răspândirii coronavirusului în China înainte de sfârşitul anului 2019. Şi nu există dovezi că acesta a circulat în Wuhan înainte de decembrie 2019”, a afirmat profesorul Lian Wannian.

Misiunea de urmărire a originii Covid-19 va continua în restul lumii şi „nu va fi legată de nicio locaţie”, a spus Lian Wannian, potrivit căruia China sprijină „munca şi acţiunea OMS”.

Potrivit declaraţiilor, echipa de experţi a găsit dovezi ale unei circulaţii mai largi în afara pieţei Huanan din decembrie 2019.

„Această recentă investigaţie din Wuhan a descoperit informaţii noi, dar nu a schimbat dramatic imaginea focarului Covid-19”, a spus Peter Ben Embarek, specialist al OMS în domeniul siguranţei alimentelor şi al bolilor animalelor şi preşedinte al echipei de anchetă.

Cel mai probabil, virusul a fost transmis la oameni dintr-o specie intermediară. Ipoteza creării în laborator este „extrem de puţin probabilă” şi nu va necesita studii suplimentare ca parte a muncii lor în studierea originilor virusului,” a spus oficialul OMS.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao