Noaptea de Sanziene. Legenda si superstitii legate de aceasta sarbatoare
Noaptea de Sanziene – Legenda Sanzienelor. Aceasta a pornit din cele mai vechi timpuri si este strans legata de misticitate si folclor. Multi cred si in ziua de astazi in puterile magice pe care le au aceste zane considerate benefice.
Pe data de 24 iunie, in fiecare an, Biserica Ortodoxa face pomenirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Este o zi strans legata si de cea a Sanzienelor sau Dragaica. In aceasta zi, se culeg plante de leac si se fac descantece. Se pune ca ielele ies la dans ca sa-i innebuneasca pe flacai. In unele zone, fetele obisnuiau sa se tavaleasca goale in roua diminetii.
Noaptea de Sanziene – Legenda Sanzienelor
Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult al Soarelui. Sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, dar si a aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Ceaiul de flori de sanziene, leac magic pentru bolile de ficat
Denumirea acestora a fost preluata, cel mai probabil, de la Sancta Diana, zeita silvestra. In credinta populara, acestea sunt preotese ale Soarelui, intruchipate de femei foarte frumoase. Pot deveni si divinitati intunecate, ce traiesc doar in padurile neumblate de om.
Intr-un cult geto-dacic stravechi, dedicat Soarelui, acestea erau reprezentate de traci inlantuite intr-o hora. Nimeni nu le spune pe numele lor cu miez etimologic si oamenii numesc iele aceste zane. Ielele sunt fecioare zanatice, cu o foarte mare putere de seductie, dar si puteri magice.
Se credea despre Sanziene ca locuiesc in vazduh, in paduri sau chiar pesteri. Ori pe malurile apelor sau la raspantii. Ielele apar noaptea, la lumina lunii si se rotesc intr-o hora, in locuri retrase, dansand goale si cu parul despletit. In unele zone, legenda spune ca aveau clopotei la picioare.
Superstitii de Sanziene
Se mai crede ca locul pe care danseaza Sanzienele ramane ars ca de foc, iar iarba nu mai creste acolo absolut deloc. Se mai spune ca in Noaptea de Sanziene, aceste iele se aduna si danseaza in paduri. Cine le vede ramane mut sau innebuneste. In Oltenia si Muntenia se sarbatoreste Dragaica, dupa numele slav.
Sunt diferite fata de Rusalii, despre care se spune ca ar fi reprezentari fantastice care aduc raul. Sanzienele sunt zane bune, insa pot avea si o forta daunatoare. Daca sunt pagubite, ele ii lovesc pe cei pacatosi cu latul Sanzienelor. Pot starni vijelii din senin, pot vatama granele cu grindina si lasa campurile fara rod, iar florile fara leac.
Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, cand canta si danseaza, impart rod holdelor, aduc fertilitate femeilor casatorite si inmultesc animalele si pasarile. Tot ele ar fi responsabile ca umplu de leac si miros florile sau ca tamaduiesc bolile si suferintele pe care le au oamenii.
sursa: mediafax.ro