Nelu Tătaru: „Sunt mai multe tulpini în circulaţie. Nu avem un virus stabil”
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat că sunt mai multe tulpini ale noului coronavirus în circulaţie, în România, fapt care devine îngrijorător, în contextul în care astăzi a existat o explozie a noilor cazuri de coronavirus.
“Orice virus în evoluţia lui suferă mutaţii, la fel cum suferă şi modificări de patologie. Suntem într-un context în care nu avem un virus stabil. Sunt mai multe tulpini în circulaţie. Avem mai multe fenotipuri, am avut mai multe clustere în diferite ţări, noi ne adaptăm la evoluţie, la simptomatologie şi tratăm ca atare”, a arătat Tătaru, într-o declaraţie acordată presei, după o vizită în Gorj.
”În acest moment nu, dar avem peste 180 de cazuri în terapie intensivă, avem pacienţi pe suport ventilator, din fericire în Gorj nu avem pe suport ventilator niciun caz. Suntem o echipă guvernamentală care şi-a făcut treaba. Nu, primul-ministru ştie ce am făcut, ştie cum am lucrat în această perioadă la fel cum cred că a văzut toată lumea”, a mai spus ministrul.
Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie?!
Nelu Tătaru şi-a manifestat speranţa ca de la 1 iulie să urmeze şi alte măsuri de relaxare.
“Următoare perioadă de măsuri de relaxare se va face sper cu 1 iulie, iar noi luni vom avea şi decizia”, a precizat ministrul Sănătăţii.
199 de pacienți la terapie intensivă şi 460 de noi cazuri pozitive
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 460 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 199 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.149 de persoane. Alte 72.658 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 663.558 de teste.
În intervalul 24.06.2020 (10:00) – 25.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 10 decese (7 bărbați și 3 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Botoșani, Brașov, Constanța, Ialomița, Iași, București și Sibiu. Dintre acestea, 1 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 3 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 deces la o persoană de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.