Nelu Tătaru consideră că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie: „E dificil fără o perioadă de testare, de evaluare”

06 06. 2020, 08:59
Nelu Tătaru: "Sunt mai multe tulpini în circulaţie. Nu avem un virus stabil"

Nelu Tătaru a vorbit recent despre vaccinul anti-COVID. Ministrul Sănătății, consideră că acesta nu ar trebui să fie obligatoriu, ci doar recomandat, precum se întâmplă și în cazul celui antigripal.

Nelu Tătaru a ținut să precizeze într-un interviu faptul că susține vaccinarea obligatorie după schema care este valabilă la momentul actual, însă în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID consideră ca aceasta nu ar trebui să fie obligatorie, ci doar recomandată.

„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece și prin al doilea. Suntem o rată dintre noi care se imunizează. Imunizarea noastră se poate face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu”, a spus Tătaru.

„Nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”

Ministrul Sănătății subliniază că recomandă vaccinul anti-COVID ca și pe cel antigipal.

„Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-COVID, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de tesare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a declarat ministrul.

O convieţuire cu virusul este posibilă?!

„Încă colectăm aceste date şi studiul de seroprevalenţă ne va da şi un răspuns. Gestionăm, pe vară, inclusiv o convieţuire cu virusul, poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică. Va trebui să gestionăm şi un număr din populaţia României, care sunt imunizaţi. Cu cât acest număr este mai mare, ne gândim la un episod doi mai facil sau aproape inexistent. Cu cât numărul din populaţie care este imunizat este mai mic, ne gândim la un al doilea episod poate mai accentuat. Nu ţine doar de noi. Vom avea o circulaţie, noi trebuie să gândim gradul nostru de imunizare, transmiterea comunitară şi afluxul de cetăţeni români sau străini care vin în România din anumite focare. Acestea sunt toate cele trei lucruri pe care va trebui să le gestionăm din toamnă-iarnă”, a arătat ministrul Sănătăţii, citat de digi24.ro.