Motivul pentru care copiii se îmbolnăvesc mai greu de coronavirus

de: Elena
24 02. 2020, 14:08
Alertă OMS! Ultimul milion de cazuri a fost semnalat în doar opt zile!

În Europa, mai ales în Italia, epidemia de coronavirus a scăpat de sub control, având în vedere că cinci oameni au murit, iar alți 150 au fost infectați, China a raportat astăzi o scădere a numărului de noi contaminări.

Totuşi, bilanţul coronavirusului a ajuns luni la 2.625 de decese în China, iar medicii au constatat că virusul ucigaş nu este chiar aşa periculos pentru copii şi încearcă acum să afle cum se întâmplă acest lucru, potrivit livescience.com.

Motivul pentru care copiii se îmbolnăvesc mai greu de coronavirus. S-a observat că rata deceselor are un grad înalt în rândul persoanelor în vârstă şi al celor care suferă şi de alte boli şi pare că îi ocoleşte pe copii, scrie antena3.ro.

„Există o anumită imunitate crescută împotriva coronavirusului la copii, însă nu durează pe tot parcursul vieții”, spune dr. Sharon Nachman, specialist în boli infecțioase  la Spony Children’s Hospital din Stony Brook, New York.
Rapoartele medicale arată că în cazul copiilor de 9 ani nu există nici un deces, iar rata mortalității la persoanele cu vârsta de până la 39 de ani este doar de 0,2%.

Ce este coronavirus și cât de periculos este?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecțiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute.

Virusul este transmis de la animale la oameni, în urma contactului neprotejat cu acestea. Acest tip de virus afectează în general animalele, precum bovine, lilieci și pisici, în cazuri foarte rare fiind transmis și la om. Conform unor surse, originile virusului s-ar afla într-o piață de pește din Wuhan, unde se vând și produse în mod ilegal. Cu toate acestea, mulți dintre pacienți au spus că nu au fost expuși contactului direct cu animalele în lunile anterioare îmbolnăvirii.

Care sunt simptomele care te avertizează?

Coronavirus debutează ca o simplă răceală, care afectează căile respiratorii, în principal. În general, simptomele acestul virus apar la 2-14 zile de la expunere. Simptomele sunt febră, tuse, dificultate în a respira, nas care curge, dureri de cap și de gât, precum și o stare generală de rău.

La bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusurile pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, iar în cazuri mai grave, pot duce la disfuncţii sau chiar cedări ale organelor.

Cum poți preveni infestarea cu acest virus?

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale de sănătate, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, sunt:

  • Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții de dezinfectare pe bază de alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
  • Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice;
  • Gătirea temeinică a cărnii și a ouălor;
  • Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mentineti distanța), acoperiti gura și nasul atunci când tușiți, fie cu țesături de unică folosință, fie cu pliul cotului.
  •  Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie și împărtășiți istoricul de călătorie anterior cu furnizorul de îngrijire medicală;
  • Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranță alimentară.
  • Oferiți o mască medicală persoanelor suspecte de infestarea cu vCV
  • Trebuie respectate  procedurile de curățare și dezinfectare, precum curățarea minuțioasă a suprafețelor cu apă și detergent și aplicarea de dezinfectanți pe bază de hipoclorit de sodiu.

Ce tipuri de tratament există

În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru acest tip de virus. Din fericire, o mare parte din simptome pot fi tratate, condiția fiind ca pacientul să se prezinte din timp la medicul specialist.