Moşii de Toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci niciodată în această zi!

Publicat: 05 nov. 2022, 10:46 Autor: Camelia News
Moşii de Toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci niciodată în această zi!

Moşii de Toamnă 2022. Biserica Ortodoxă a rânduit că în prima sâmbătă din luna noiembrie, chiar înainte de Postul Crăciunului, să se facă pomenirea morților, sărbătoare cunoscută și sub numele de sâmbătă morților sau moșii de toamnă. Anul acesta, moşii de toamnă pică pe 5 noimebrie.

Moşii de Toamnă amintesc de ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, pentru a elibera sufletele drepte de acolo. Sfinţii Părinţi au rânduit ca pomenirea să fie făcută într-o zi de sâmbătă. Ea urmează zilei de duminică, despre care, ştim cu toţii, e ziua Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

În Sâmbăta Morţilor se săvârşeşte Sfânta Liturghie, pentru pomenirea celor adormiţi. Slujba de la Moşii de Toamnă 2022 se numeşte Slujba Parastasului şi conţine o rugăciune spre folosul celor adormiţi.

Cuvântul „parastas” provine din limba greacă şi înseamnă „mijlocire”, „înfăţişare înaintea cuiva”. Cu alte cuvinte, se spune că face o legătură între cei morţi şi Dumnezeu. Prin intermediul ei, noi, cei în viaţă, ne putem ruga pentru cei trecuţi în nefiinţă.

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor

Moşii de Toamnă 2022. Gospodinele prepară coliva şi o dau de pomană. Grâul semnifică învierea trupurilor celor adormiţi. Ea se ornează cu Sfânta Cruce şi cu bombonele colorate sau ciocolată. Cele din urmă reprezintă frumuseţea faptelor bune pe care cei decedaţi le-au lăsat mărturie în această lume. Alături de colivă se pune o sticlă cu vin roşu dulce, iar pe acesta un colac mic. În coliva şi în colacul de la paos, adică de la sticla de vin, se aprind două lumânări. Preoţii binecuvântează jertfa, apoi ea este împărţită celor prezenţi, de sufletul răposaţilor.

„Se face colivă din seminţe de grâu şi din alte roade de multe feluri ce sunt aduse ca prinos lui Dumnezeu”, care „arată că şi omul este o sămânţă, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul iarăşi va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viaţa ce va să fie şi aducându-se viu şi desăvârşit lui Hristos.

Căci precum această sămânţă se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare şi aduce mult rod, tot astfel şi omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăşi va învia. Acelaşi lucru îl spune şi Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin pilda semănăturilor”, spune Sfântul Simeon al Tesalonicului.

Coliva şi vinul, nelipsite din coşul cu care se merge la biserică

În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită de către perot la Sfânta Liturghie. Nu trebuie uitat colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană. Colacul poate fi înlocuit de preșuri. Lumânările trebuie cumpărate cu generozitate, câte una pentru fiecare vas și pahar cu colivă și pentru fiecare colac sau prescură, una de pus în gură sticlei cu vin, două pentru preot – o lumânare se da odată cu pomelnicul, înaintea slujbei, cealaltă se da împreună cu un prosop, când începe citirea pomelnicelor.

Pe lângă colivă, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți. De asemenea, în unele locuri, la sate există tradiția că în această zi, în casele gospodarilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemate rudele, vecinii, dar și oameni nevoiași.

Moșii de Toamna 2022. Tradiții și obiceiuri

În această zi, gospodinele nu dau cu matura că să nu ridice praful în ochii răposaților. De asemenea, nu se spală și nu aruncă gunoiul că să nu ajungă în mâncarea morților. De asemenea, în amintirea celor adormiți, urmașii merg la cimitir pentru a le curată mormintele și a le așeza flori și lumânări aprinse la căpătai.

Publicat: 05 nov. 2022, 10:46 Autor: Camelia News
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă