Minunile Sfantului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului!
Moastele Sfantului Dimitrie Basarabov, denumit „cel nou”, sunt depuse pe baldachinul de la Patriarhie, pentru a fi cinstite. Crestinii se pot inchina la moastele sfinte, despre care se spune ca au fost descoperite cu ajutorul unei copile.
Minuni facut de Sfantul Dimitrie Basarabov!
Fetita a avut o revelatie, dupa ce Sfantul Dimitrie Barasabov i s-a aratat in vis si i-a spus „Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui!”. Intr-adevar, trupul Sfantului Dimitrie a fost gasit in apropierea unui rau si a fost depus in biserica din satul Basarabi.
In fiecare an, bucurestenii il serbeaza pe ocrotitorul lor, Sfantul Dimitrie Basarabov. Sarbatoarea ii urmeaza celei a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, celebrata pe data de 26 octombrie.
Sfantul Dimitrie Basarabov a trait in secolul al XIII-lea sau al XVIIlea. S-a nascut in satul Basarabi, cunoscut ca Basarabov, astazi, din Bulgaria, la 80 de kilometri de Bucuresti. Parintii sai erau ortodocsi de origine vlaha. In anii copilariei, acesta mergea cu vitele la pasune.
Potrivit legendei, intr-una dintre zile din neatentie, acesta a calcat peste un cuib de pasari si a omorat toti puii din el. Indurerat de acea intamplare, se spune ca si-a pedepsit piciorul vinovat, mergand descult cu el vreme de trei ani. Nu se stie exact cand a intrat la manastire, sau cand a trecut la cele vesnice.
Sfantul Dimitrie Barasabov, ocrotitorul Bucurestiului!
Despre minunile Sfantului Dimitrie Barasabov se povesteste ca au inceput la aproximativ 30 de ani dupa disparitia sa lumeasca. Simtind ca i se apropie sfarsitul, Sfantul s-a intors pe valea raului Lom, unde se nascuse, si s-a asezat intre doua dale de piatra, precum intr-un sicriu, iar aluviunile i-au acoperit trupul.
O fetita bolnava de epilepsie l-a visat pe Sfantul Dimitrie Basarabov. Acesta i-a promis ca o va vindeca, daca parintii sai ii vor scoate trupul din prundisul care ii acoperisera ramasitele. Dupa ce s-a intamplat acest lucru, moastele Sfantului au fost aduse in biserica din Basarabi.
Trupul acestuia era neputrezit, potrivit doxologia.ro. In anul 1774, in vremea razboiului ruso-turc, invazia turceasca i-a determinat pe credinciosi sa mute moastele in Tara Romaneasca, cu intentia de a fi duse pana in Rusia. Osemintele sfinte au ramas, insa, in Bucuresti, fiind duse la Catedrala Mitropolitana, unde sunt pastrate si astazi intr-o racla de argint. Odata ce Sfantul a fost declarat ocrotitor al Bucurestiului, harul sau s-a facut simtit prin numeroase vindecari si minuni.