Medicii au făcut un anunț șocant! Cheagurile de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar apărea mai des la femei decât la bărbați

Publicat: 07 May. 2021, 14:40 Arhiva
Medicii au făcut un anunț șocant! Cheagurile de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar apărea mai des la femei decât la bărbați

Cheagurile de sânge produse în unele cazuri rare de vaccinul AstraZeneca ar afecta mai mult femeile decât bărbații, au afirmat specialiștii britanici, care vorbesc despre „unele dovezi” care atestă acest lucru.

Totuși, potrivit autorităţii britanice de reglementare a medicamentelor, diferenţa de incidenţă este mică, transmite Reuters, citat de news.ro.

Oficialii britanici au afirmat anterior doar că incidenţa cheagurilor era legată de vârstă şi că nu a fost stabilită o legătură cu sexul, menţionând că mai multe femei au fost vaccinate decât bărbaţii.

„Există acum unele dovezi că rata de incidenţă raportată este mai mare la femei în comparaţie cu bărbaţii, deşi acest lucru nu se observă la toate grupele de vârstă şi diferenţa rămâne mică”, au declart oficiali ai Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi a produselor medicale (MHRA) în actualizările sale săptămânale privind problema cheagurilor.

S-a examinat vaccinul AstraZeneca pe tema apariţiei, foarte rare, a unor cheaguri de sânge, cu o incidenţă mai mare la persoanele mai tinere.

Unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca doar persoanele peste o anumită vârstă să fie vaccinate. În ultimele cifre săptămânale, MHRA a arătat că incidenţa cazurilor de cheaguri şi a unor niveluri scăzute de trombocite a fost de 10,5 pe milion de doze, comparativ cu 9,3 pe milion săptămâna trecută. Au existat 242 de cazuri de formare de cheaguri, dintre care 6 au apărut după a doua doză.

Până la 28 aprilie, în Marea Britanie au fost vaccinate cu prima doză de vaccin al AstraZeneca 22,6 milioane de persoane, iar 5,9 milioane cu ambele doze.

„Recomandarea rămâne că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile pentru majoritatea oamenilor”, au adăugat reprezentanții MHRA.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 07 May. 2021, 14:40 Arhiva
Pe aceeași temă