Femei care au schimbat lumea: Marilyn Monroe! Trista poveste de viata a celei mai frumoase blonde a tuturor timpurilor
Pe 1 iunie 1926 se năștea, la Los Angeles, o femeie care avea să revoluționeze cinematografia și lumea odată cu ea. Deși s-a născut în patria Hollywood-ului, drumul către faimă al lui Marilyn nu avea să fie deloc ușor. Din contră. Într-o perioadă în care America se confrunta cu cea mai mare criză economică din istoria ei și cu o foamete teribilă, Norma Jeane Mortenson (numele real al lui Monroe) avea să crească fără părinți și cu senzația permanentă că nimănui nu-i pasă de ea.
O copilărie bântuită de abuzuri și suferință
Cu farmecul inerent meseriei, vânzătorului ambulant Charles Stanley Gifford nu i-a fost greu s-o convingă pe frumoasa Gladys Pearl Baker să-i cumpere ”marfa”. Gladys, ea însăși o femeie chinuită, rămânea însărcinată cu Marilyn, al treilea ei copil. Chiar până la această dată este neclar dacă Gifford e tatăl biologic al lui Marilyn, care la naștere purta de fapt numele celui de-al doilea soț al lui Gladys, Martin Edward Mortensen. Aceasta se remăritase cu Martin la 22 de ani, după ce la numai 15 avea prima căsnicie, cu John Newton Baker.
De menționat că mama lui Marilyn era ”flapperiță”, adică făcea parte dintr-o categorie de femei care au început greul drum al emancipării femeii. La acea vreme, femeile ”flappers” erau considerate ușuratice sau chiar mai rău, dar, uitându-ne în spate, vedem că au fost prima generație care au contestat norme considerate ”sacre” până atunci, în principal aceea că doar bărbații au dreptul să facă sex în afara căsniciei, să bea, să fumeze sau să conducă mașini. Flapperițele se îmbrăcau sexy, cu fuste scurte de obicei, se machiau deseori excesiv și au reprezentat admirabil perioada de ”hai să ne trăim viața!” de după Primul Război Mondial, fiind în parte inițiatoarele uneia dintre cele mai frumoase perioade ale Americii: epoca jazz-ului, cunoscută și ca „anii furtunoși”.
Din păcate, Gladys Baker s-a luptat toată viața cu schizofrenia paranoidă și asta a împiedicat-o să poată avea vreodată grijă de micuța Marilyn. Adăugați la asta că Stanley a părăsit-o pe Gladys când aceasta era însărcinată și rezultă cumplita copilărie a lui Norma Jeane Mortenson, care a schimbat mai multe orfelinate și mai multe familii adoptive temporare, până să se mărite minoră fiind, ca și mama ei. Până atunci avea să fie abuzată sexual în mod repetat și la 9 ani Marilyn era deja un copil traumatizat, foarte retras și bâlbâit.
”Toată copilăria am trăit-o cu impresia că nimeni nu mă vrea, că nimeni nu mă iubește”, avea să mărturisească mai târziu fata care a fost molestată de cel puțin doi tați adoptivi, până să se căsătorească, la 16 ani, cu James Dougherty, copilul de 21 de ani al vecinilor celei de-a treia familii adoptive. A fost un gest disperat, pentru că, altfel, Marilyn s-ar fi întors la orfelinat. Spre tristețea mamei, Marilyn s-a retras de la liceu și a devenit casnică, lucrând la o fabrică de armament pe timpul războiului și trăind cu părinții lui James, după ce acesta fusese încorporat. Monroe avea să-și trăiască întreaga viață, mult prea scurtă, tânjind după o figură paternă și căutând asta în fiecare bărbat pe care l-a iubit.