Marcel Ciolacu merge să discute cu minerii din Hunedoara. PLANUL guvernului pentru a rezolva problema salariilor
Premierul Marcel Ciolacu merge, vineri, în Valea Jiului, pentru a le promite minerilor de la Complexul Energetic Hunedoara că își vor primi banii pe munca prestată. Mai mult, Guvernul va organiza luni o ședință extraordinară pentru rezolvarea situației din Valea Jiului, a mai spus Ciolacu.
România are la dispoziție banii puși la dispoziție de către Comisia Europeană statelor membre, prin Fondul pentru o tranziție justă, menit să ajute țara noastră să își îndeplinească angajamentul de a elimina treptat cărbunele până în anul 2032.
Prin urmare, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu dificultăți în ultima perioadă, atât în ce privește plata salariilor, dar și cu greve din partea minerilor din Valea Jiului. Conform premierului, aproximativ 2.000 de angajați se află în subordinea companiei.
Este vorba de a proteja locurile de muncă a celor 2.000 de angajați. Mâine mă voi duce personal acolo pentru a-i asigura pe oameni că își pot continua activitatea şi că își vor primi salariile în continuare pentru munca depusă, a declarat joi, Marcel Ciolacu.
Sebastian Burduja anunța că va pregăti mai multe hotărâri de guvern prin care va aloca 50 de mil. de lei din Fondul de Rezerva al Guvernului pentru finanțarea Complexului Energetic Valea Jiului, dar și pentru a asigura salariile celor aproape 2.000 de angajați ai Complexului Energetic, precizând că în anul 1990, Complexul genera locuri de muncă pentru 55.000 de persoane.
„În Valea Jiului vorbim în prezent de 2.000 de mineri de la 55.000 în 1990. Complexul Energetic Hunedoara este în pragul falimentului și căutăm o soluție care va fi pe termen foarte scurt și împreună cu Complexul Energetic Valea Jiului să putem să păstrăm aceste exploatări și să punem în siguranță minele până în 2032”, a declarat, recent, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
După vizita de la Hunedoara, Marcel Ciolacu merge la Timișoara, acolo unde are programate discuții politice cu membrii PSD Timiș. De altfel, premierul a anunțat joi, că luni va face o ședință extraordinară a Guvernului pentru a rezolva situația minerilor din Valea Jiului.
Proteste la mina Băița
Minerii de la Mina Băița au declanșat pe 21 septembrie, un protest spontan. Ei sunt nemulțumiți că angajatorul nu și-a respectat promisiunea privind plata salariilor restante, angajații refuzând să intre în mină. (detalii AICI)
Sindicatul Mina Băița, afiliat la Federația Sindicatelor din România care este membră BNS, atrăgea atenția asupra faptului că „angajatorul înregistrează periodic restanțe la plata drepturilor salariale ale minerilor și personalului auxiliar”.
Tribunalul BIHOR a declarat greva inițiată de Sindicatul Mina Băița (membru BNS), ca fiind legală. Asta după ce, ca urmare a protestului organizat de mineri, angajatorul VAST BAIȚA PLAI SA a solicitat instanței să declare oprirea lucrului ca fiind nelegală, chemând în instanță sindicatul și pe președintele acestuia în nume propriu – acestea reprezentând una din multele presiuni pe care angajatorul le realizează constant asupra sindicatului și reprezentanților acestuia.
Vast Băiţa Plai SA, exploatează minereuri de cupru de pe platforma Băiţa Plai și este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC.