Marcel Ciolacu a mulțumit ambasadorilor și statelor europene care au primit cei 12 răniți după explozia de la Crevedia
Premierul Marcel Ciolacu a mulțumit, marți, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, statelor europene care au ajutat la depășirea situației dificile ale răniților de la Crevedia, precum și diplomaților care au contribuit la oferirea de ajutor țării noastre, odată cu activarea Mecanismului European de Protecție Civilă.
Șeful executivului de la București le-a mulțumit Germaniei, Belgiei, Italiei, Austriei și Norvegiei, pentru sprijinul diplomatic acordat țării noastre prin Mecansimului European de Protecție Civilă, în cadrul căruia 12 răniți în explozia din Crevedia au fost transferați la spitalele din Berlin, Lubeck, Bruxelles, Milano, Graz și Bergen. Printre persoanele trasnferate, se numără și un cetățean nepalez, a cărui stare este critică, spun medicii.
Ciolacu a făcut apel la unitatea și solidaritatea statelor mai sus menționate, solidaritate care s-a dovedit, spune premierul, imediat, în cadrul transferului de victime efectuat de țara noastră în spitalele europene.
„Perioada pe care o traversăm este plasată sub semnul acțiunii imediate. Zi de zi trebuie acționat punctual, mai exact. la minut, însă de multe ori această acțiune imediată nu ar fi posibilă dacă nu ar fi existat activitatea dumneavoastră desfășurată de-a lungul timpului. Munca dumneavoastră consolidează unitate și solidaritate între statele care împărtășesc aceleași valori, iar unitatea și solidaritatea salvează vieți și schimbă destine. Un astfel de exemplu de solidaritate este sprijinul imediat pe care l-am primit în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, mecanism pe care l-am activat zilele acestea pentru a ne ajuta să gestionăm consecințele dezastrului de la Crevedia”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a subliniat și importanța diplomaților care au facilitat transferul răniților, într-o situație descrisă de premier ca fiind „excepțională”.
Rolul dumneavoastră, al diplomaților, este esențial în a concepe și a pune în mișcare instrumentele pe care să le folosim în situații excepționale, dar și pentru a face față provocărilor de durată apărute în contextul internațional a ultimelor ani. De aceea profit de ocazia acestei întâlniri pentru a vă mulțumi pentru eforturile pe care le-ați făcut și continuați să le faceți prin toate mijloacele pe care le aveți la dispoziție în actuala conjunctură, a afirmat premierul.
Conform datelor publicate de ministerul Sănătății, cel mai grav pacient român internat în străinătate este cel de la Spitalul din Milano, care suferă de arsuri pe 90% din suprafața corporală, fiind intubat și ventilat mecanic, starea lui rămânând sub atenta obsevație a medicilor italieni.