Mancarurile Casei Regale. De ce Regina Maria isi concedia bucatarii dupa 1 an de munca

06 07. 2018, 09:46

Mancarurile Casei Regale. Mancarea se servea la masa in doua moduri: „service à la francaise“ şi „service à la russe“. Cel francez a ramas si in ziua de azi in practica. Felurile din meniu sunt aduse unul după altul şi prezentate fiecărui mesean. Acesta trebuie să guste din toate.

În vechiul „service à la francaise“, felurile de mâncare erau puse pe masă în acelaşi timp. Adica era un bufet suedez. Cartile de bucate pentru majordomi sugerau inmultirea felurilor de mancare. Eraa o modalitate de a diversifica gusturile.

Platourile erau asezate in asa fel incat fiecare sa poata lua ce isi doreste. Bucataria se innoia continuu. Familiile regale si bucatarii lor erau cei care schimbau moda gastronimica mereu. Casa Regala a Romaniei urma preceptele bucatariei franceze. Avea bucatari germani si cartile de bucate erau vaste.

Mancarurile Casei Regale: meniurile

Prezentau felurile de mancare, alaturi de o poza a lor. Textele erau in franceza, in general. Erau afisate orele de mic dejun, pranz si cina, alimentele consumate si ce protocol se indeplinea.

„În timpul regelui Carol I, orele de masă erau stabilite de către acesta şi respectate întocmai. Monarhul se trezea la ora 5.00 dimineaţa, iar la ora 6.00 servea micul dejun singur sau împreună cu regina Elisabeta. Dejunul se servea la Sinaia la ora 12.00, oră obligatorie, dejunurile regale nefiind prea abundente sau prelungite, ci dimpotrivă, unele chiar austere.

La mesele festive exista o ţinută obligatorie, regele Carol I îmbrăcându-se sobru, fără grade şi accesorii. După ce serveau cina, bărbaţii se retrăgeau în sala de biliard, în timp ce regina Elisabeta îi ruga pe invitaţi să-l lase pe rege să câştige măcar o partidă, motivând că atunci când obţinea o victorie, dormea foarte liniştit.

Atunci când se aflau la Bucureşti, regele Carol I şi regina Elisabeta luau dejunul la orele 13.00 întotdeauna singuri, iar în fiecare duminică şi miercuri îi aveau ca oaspeţi pe principele Ferdinand şi pe principesa Maria, însoţiţi duminica şi de copiii lor“, precizează Ştefania Dinu.