Luis Lazarus dă de pământ cu vedetele din online! „Sunt niște chiloțărese care fac reclamă la tot felul de țoale și își imaginează că ele sunt influencerele lui pește prăjit”

Publicat: 29 sept. 2020, 19:20 Autor: Maria Apostol Vedete

Luis Lazarus a spus lucrurilor pe nume într-un interviu exclusiv pentru Ciao.ro. Ce părere are celebrul jurnalist despre Coronavirus, ce proiecte are, de ce nu intră în politică, ce fel de tată e și ce spune despre relația de 10 ani pe care o are cu iubita lui Andreea Loulou, Lazarus a făcut lumină!

Zeus Tv și Inedit TV sunt proiectele dvs de suflet. Am văzut că sunteți foarte activ și cu talk show-urile live Luis Lazarus. Ce surprize noi pregătește Luis Lazarus în acest domeniu?

În primul rând este vorba despre faptul că eu am încercat să revin în spațiul public cu o nouă televiziune, respectiv cu Inedit TV pentru că așa cum poate își amintesc cei care mă priveau în anii 2010-2012, Zeus a fost televiziunea mea și a întâmpinat o serie de probleme, inclusiv cu dispersia pe cablu sau implicările unor politicieni cărora nu le conveneau acțiunile mele și sigur că se  poate să mă fi ajutat și domniile lor în sensul ăsta, dar sigur că astăzi discutăm de cu totul altceva.

Pe vremea aceea încercam să facem un fel de mix generalisto-monden, astăzi ne-ar interesa mai mult un mix pe anchete și știri. Ideea este că poporul român are nevoie de modele, de eroi care se implică și ajută comunitățile  și care merită până la urmă chiar  votul cetățenilor. De ce nu? Practic clasa politică ar trebui, aș zice eu, nu puțin ci chiar relevant primenită și media trebuie să contribuie la chestiunea asta. De aceea, în viitor m-aș gândi la genul ăsta de acțiune mediatică. Ideea ar fi să încercăm  să facem tot ceea ce este omenește posibil ca oamenii altruiști,  care vor să se implice, voluntarii care vor să se implice în tot felul de proiecte și care se implică dar ei sunt niște iluștrii necunoscuți ar trebui să devină mai  cunoscuți publicului, pentru că atunci când faci ceva din suflet sigur că altfel te simt eu ca om de media sau altfel te simte publicul telespectator care te vede acolo.

Genul ăsta de emisiuni nu prea se fac astăzi, în general, pur și simplu ele sunt făcute pentru scandal, pentru lucruri de rating, nu se  dorește educarea publicului, se dorește doar să se vină pe un fond emoțional psihologic pe care publicul deja îl are. Și hai să îi dăm publicului ceea ce deja așteaptă sau hai să încercăm să îi cântăm în strună, să facem tot felul de lucruri care sunt facile. Adică nu căutăm un public. Ceea ce am făcut eu în ultimele luni de zile cu Inedit TV, a fost practic o acțiune care vizează detectarea unui public care se mai raportează încă la niște valori, la niște tradiții, care încă mai simte românește, un public care nu se simte în momentul ăsta reprezentat de politic. Cam asta aș avea ca surprize, dacă le putem numi așa.

Ce părere aveți despre televiziunea de azi, din timpul pandemiei? Dacă mai exista azi OTV-ul, cum ar fi fost?

OTV-ul nu știu dacă ar mai fi făcut astăzi o mare carieră pentru că era un pic cam pestriț și aglomerat în sensul că erau acolo tot felul de personaje care încercau să  deturneze niște mesaje pe care le prezentam eu. Dacă eu mergeam pe teren și făceam tot felul de anchete, foarte mulți își aduc aminte de Elodia, dar Elodia a fost printre ultimele anchete. Eu am făcut anchete cu moartea lui Erbașu, cu moartea lui Anghelescu, cu răpirea din Irak.

M-am aflat  în Irak timp de o lună de zile pentru a ancheta felul în care au fost răpiți jurnaliștii, am venit de acolo cu 13 casete, nu m-a finanțat nimeni. A trebuit să cheltui proprii mei bani, nici măcar o cameră nu mi-a dat la vremea respectivă Diaconescu, pe care să o pot duce și  aduce și să filmez cu ea acolo. Nu a vrut niciun cameraman să vină cu mine, deci a fost un demers destul de complicat într-un moment în care era cum era,  în plin front al acțiunilor teroriste, și sigur se răpeau oameni, propriu-zis în fiecare zi erau câteva răpiri sau câteva zeci de răpiri, în fiecare zi erau câteva crime, în stradă, mășini capcane care explodau, deci am trăit toate aceste lucruri. România era foarte liniștită, foarte calmă, nu aveam niciun fel de problemă. Aveai senzația că erai într-un Univers paralel când mergeai acolo, așa că nu discutăm aici despre Elodii. Că mă mai întreabă câte unul de ce n-am găsit-o sau unde e Elodia. Păi, procurorul Iacob trebuia să o găsească, nu eu.

Eu am spus de la  început că a fost asasinată de Cioacă și după aceea Cioacă și-a primit răsplata, acum este la pușcărie. End of story. Nu mai are rost să mai discutăm un subiect care s-a consumat de mult! Altele sunt subiectele astăzi, la ordinea zilei și dacă astăzi ar fi existat OTV-ul și le făcea în stilul în care le făcea atunci nu prea cred că ar fi avut succes. Acum  totul se derulează mai dinamic, totul este într-o viteză nu mai poți să faci emisiuni maraton cu același subiect să faci, de exemplu, 300 de emisiuni. Nu ai avea propriu-zis nicio șansă. M-ar putea contrazice unii care ar spune „domnule, dar  cu fetele de la Caracal, câte emisiuni s-au făcut?” păi s-au făcut pentru că acolo era vorba  despre o chestiune emoțională care apare o dată la cine știe cât timp și care își face cumva loc în spațiul public mai ales în condițiile în care mereu se adună informații și se observă că cei care ar trebui să rezolve problemele respective,  cum era cazul DIICOT, Poliție, IML și așa mai departe nu își fac treaba. De fapt, ăsta este secretul longevității unui subiect, autoritățile în loc să își facă treaba rapid și cu eficiență, nu își fac treaba.

Ori genul ăsta de acțiune duce la o dezbatere continuă și chiar și așa el la un moment dat intră în perimare ca subiect. Iată, astăzi de câteva luni de zile discutăm despre Covid, nu mai discutăm despre fetele de la Caracal, de altfel a și fost trimis în judecată Dincă și sigur că va fi și condamnat pentru moartea celor două fete, își va lua vreo 25 de ani și cu asta basta.

Și-au anunțat intrarea în politică și candidatura  o serie de nume cunoscute de la noi, precum Adriana Bahmuțeanu, Brigitte Pastramă, Elena Lasconi, Claudiu Bleonț, tatăl Loredanei Groza, Magda Catone, un fost concurent de la Insula Iubirii, Tudi – fostul iubit al Oanei Zăvoranu, medicul estetician Adina Alberts. Cu toții candidează la alegerile locale! Cum comentați acest aspect?

Sigur că toate aceste personaje care candidează la Primărie și-au obținut o oarecare notorietate din diverse situații, întâmplări, evenimente care s-au derulat și care le-au implicat într-un fel sau altul,  nu vreau să comentez nominal că de ce s-a înscris în campanie electorală Tudi sau BahmuțeancA sau mai știu eu cine, Adina Alberts sau nu știu cine, mai ales că nu sunt de aceeași categorie. Tudi pretinde  chiar că el este un politician dar e departe de  problemă.

Bahmuțeanca s-a implicat în această poveste pentru că ea chiar are verb dar nu este genul care să facă politică. Nu știu ce o mână în luptă dar este interesantă așa ca personaj în campania electorală, de altfel eu sunt cred că printre singurii care au  invitat-o la emisiunile mele și  cele electorale, desigur, și mărturisesc că am fost plăcut surprins de ceea ce spune ea ca și candidat într-o campanie electorală. Adina Alberts nu știu, habar nu am, nici nu știu ce caută. Pe de-o parte Cataramă și-a făcut o chestie care se cheamă Mișcarea Patrioților, ceva de genul, și are un candidat, pe de altă parte Adina Alberts e la Pro România la Ponta, e un fel de brambureală, așa.

Bănuiesc să toți au în cap să își deducă cheltuielile din campania electorală, să facă un anumit procent ca să își poată lua banii înapoi. Nu știu dacă ei sunt perfect conștienți că nu au  practic nicio șansă să câștige ceva în toată povestea asta, altceva decât faptul că și-ar putea deduce cheltuielile.

Cum de nu v-a bătut gândul să candidați la aceste alegeri?

Eu nu vreau să candidez, cu atât mai puțin la alegerile locale. Adică alegerile locale presupun o implicare continuă,  trebuie să stai la primărie că ești consilier, viceprimar, primar, sau cel puțin așa o văd eu. Știu că de-a lungul anilor au fost tot felul de primari pe care nu îi găseai niciodată. sunt mulți primari invizibili care nu sunt de găsit, nu poți să discuți nimic cu ei despre ce se întâmplă prin Primărie, nu răspund la ce se întâmplă cu banul public, n-au niciun stres din acest punct de vedere. Așa că eu nu aș candida la Primărie pentru că  eu sunt un om implicat.

Eu atunci când încerc să fac ceva, pur și simplu nu pot să las lucrurile  neterminate. Sunt și un perfecționist și mă doare dacă văd că finalitatea unei chestiuni nu e cea favorabilă, cea pozitivă și rămâne totul ca în coadă de pește. Ori la Primărie așa se întâmplă lucrurile. Nu am de gând să candidez la alegeri locale și nici nu am candidat, deja suntem la alegeri, așa că nu știu. Pe viitor, mi s-au propus foarte multe candidaturi de la  foarte multe partide politice și din stânga și din dreapta și de la partide importante și mai puțin importante.

O să mă gândesc serios mai ales că foarte multă lume îmi tot propune pe Facebook, în mediul online să mă gândesc serios pentru candidatură. Nu m-am hotărât încă, deocamdată am făcut un ONG, care se numește Patria și se numește așa tocmai din cauza faptului că în  acest ONG să fie implicate alte persoane ca implicare directă și chiar și ca membrii decât acelea care sunt persoane cu o simțire românească, care mai înțeleg ce înseamnă patriotismul, care înțeleg ce înseamnă practic să te implici pentru a ajuta aproapele tău.

Trebuie să trecem la unul pentru toți și toți pentru unul și să terminăm odată pentru totdeauna cu prostia asta „Să moară și capra vecinului”, să terminăm și cu  „capul plecat sabia nu-l taie”, trebui să avem capul sus și să ne cerem drepturile și  nu putem continua  în felul în care lucrurile au mers în acești 30 de ani. Gata! Despre asta este vorba in acest ONG, așa se va selecta targetul, așa vor fi aleși membrii care vor face parte din ei și care cu siguranță se vor implica în  activități civice. Nu mai există sindicalism in țară asta, civism, deci trebuie să reorganizăm pe baze serioase toată problema asta și să  ridicăm vocea, să încercăm să rezolvam lucrurile așa cum trebuie ele rezolvate ca națiunea noastră să meargă către lumină nu către întuneric.

Ce părere aveți despre situația în care se află acum România, din cauza pandemiei cauzată de Coronavirus?

Situația în care se află România acum este una chiar foarte tragică, inițial s-a negat prezența Coronavirsului sau puterea lui. Ulterior politicienii s-au răzgândit. A existat o oarecare înțelegere între partidele importante astfel că s-a trecut de dragul siguranței, sănătății și al unor interese precise pe care ei le-au avut ca să facă aceste achiziții de echipamente de protecție și medicale. S-au trecut stări de urgență, stări de alertă, legea  pandemiei, toate aceste povești care au făcut extrem de mult rău oamenilor în general, economiei naționale.

Politicienii de la guvernare nu au recunoscut oficial că urmează o criză economică. Această criză economică urmează cu siguranță. Efectele ei deja se văd dar mai rău  cred că se vor vedea anul viitor sau undeva după luna noiembrie-decembrie. Foarte mulți oameni și-au pierdut joburile, sunt probleme cu privire  la modul în care trebuie abordat Coronavirus. Nu se înțelege faptul că țările care au lăsat relaxate toate activitățile au avut mai mult de câștigat, mă refer aici la Suedia, Islanda, alte țări care au urmat  această variantă.

Noi am pus toate restricțiile imaginabile în funcțiune și am impus cetățenilor tot felul de tâmpenii și acum iată-ne cum zice  Ministrul minunat al nesănătății noastre, ciumații Europei. Voi ne-ați făcut ciumații Europei,  voi sunteți cei care prin deciziile tâmpite pe care le-ați luat, ați adus poporul în halul în care l-ați adus, voi ați făcut toate aceste lucruri, nu noi, noi am respectat  ceea ce s-a decretat de la înălțimea funcțiilor de președinte, prim ministru și ce a mai spus Arafat. Nu poporul român este de vină ci guvernanții pentru că nu au știut ce măsuri să ia. România este într-o stare destul de precară și nici nu văd în acest moment o îndreptare a lucrurilor cât se poate de rapidă!

Dacă ați fi președintele României cum ați gestiona situația de criză în care ne aflăm?

Eu dacă aș fi fost președinte aș fi gestionat situația provocată de Coronavirus cu foarte mare precauție dar nu aș fi omorât în niciun caz economia României și nu aș fi permis prin finanțări susținute ale mediei, acest tipar de comunicare. Mă refer la faptul că tiparul de comunicare a fost unul alarmist, unul care s-a bazat numai pe știri negative, chiar raportările care se fac se fac pe general, în loc să se facă în particular. În loc să raportăm câți oameni avem bolnavi de Covid în momentul de față, noi raportăm câți oameni s-au infectat de  Covid, de la  origini și până în prezent. Iar aceștia, în marea lor majoritate sunt deja vindecați.

Cei care au fost asimptomatici în 2 săptămâni au fost scoși din izolare fără să li se facă vreun test, iar cei care au avut ceva simptome și au fost internați în spitale au ieșit din spitale după 20 de zile vindecați. Despre ce vorbim? Noi trebuie să zicem: astăzi sunt atâția bolnavi de Covid, astăzi s-au infectat atâția din care  asimptomatici sunt atâția și în final avem atâtea decese. Comunicarea este complet pe dos, s-au infectat nu știu câte sute sau zeci de mii.

Este o șmecherie ca să țină lumea agitată, să o ducă într-o zonă de teroare în care să îți fie frică să ieși din casă, să mergi la un restaurant, la un film etc. În ceea ce privește povestea cu masca, ei toți au spus la început că masca face rău unui om sănătos, în final au sfârșit prin a ne spune că toți trebuie să purtăm masca, ceea ce mi se pare mai curând un interes de marketing publicitate și vânzări nicidecum un interes de sănătate.

Vă este teamă de Coronavirus? Ați avut prieteni sau apropiați care s-au îmbolnăvit?

Nu mi-e teamă de Coronavirus, nu m-am testat niciodată, nu am de gând să mă testez, în principia, de când a  început toată criză asta nu am fost bolnav nici eu nici Andreea, nici copiii și nimeni din familia mea. Am interacționat cu foarte foarte mulți oameni, am fost la mare, am fost la munte, am fost la plajă, am fost la piscină,  am făcut baie în mare, am luat masa cu prieteni numai la petreceri nu m-am dus și nici nu am organizat vreo  petrecere ca să nu mă trezesc cu vreun inteligent care să îmi spună mie că nu știu ce, în timp ce  lumea suferă eu fac petreceri.

Nu am făcut nicio petrecere deși în această perioadă,  culmea ironiei, copiii mei, amândoi, au împlinit 14 ani și și-au luat buletinele, atât băiețelul cât și fetița. Și îmi pare foarte rău că un asemenea eveniment desigur se întâmplă o dată în viață și ar fi trebuit marcat. Eu cred că ei ar fi trebuit să facă fiecare cate o mică petrecere dar din păcate nu s-a putut face pentru că într-un fel nici nu am vrut și nu era neapărat o  prioritate pentru noi, adulții, dar pentru ei, copiii, chestia  asta doare totuși. Cu referire la alți politicieni care și-au făcut petreceri prin Guverne sau prin alte părți cu zeci și sute de persoane, nu as putea să spun decât că nu au niciun  fel de credibilitate atunci când ne impun nouă fel de fel de asemenea măsuri atâta timp cât ei sunt primii care le încalcă. Într-adevăr, această poveste cu Covidul există, este vorba despre un virus, nu e nici pe departe atât de puternic, letal și contagios așa cum se spune, a făcut mult mai puține victime decât cancerul sau chiar inaniția. Pe planetă mor milioane de oameni de foame, de aceștia  văd că nu se ocupă nimeni.

Pe planetă au loc războaie civile în țări africane, nici de aceștia nu se ocupă nimeni pentru că nu sunt resurse în țările alea pe acolo și nu există interes. Pe planetă se moare de fel de fel de  infecții virale și de acest gen,  infecții pulmonare, respiratorii și așa mai departe, care nu au de-a face neapărat cu Coronavirus, dar nu se mai raportează nimic. Asta este extrem de interesant! Se pare că de când a venit Covidul au dispărut toate celelalte boli, nu se mai moare de nimic altceva decât din cauze de Covid! Noi încercăm sa ne ținem într-o zona  de realism și de logică și de  capacitatea de a putea să argumentăm corect și onest ceea ce se întâmplă în funcție de fapte.

E adevărat, pe de altă parte că iată, primii 500 de  oameni bogați de pe planetă, au raportat în această perioadă, în primele 6 luni ale anului,  809 miliarde de dolari profit iar între primii 4 îi întrezărim desigur pe Bezos care a ajuns la 200 de miliarde,  deci un singur  om are 200 de miliarde de dolari, apoi urmează bineînțeles cel care a profitat cel mai mult după pandemia asta, Elon Musk, care a reușit performanța să implanteze cipuri în capul porcilor pe care îi vrea fericiți și mulțumiți și iată că a avut o creștere de 420% în  primele 6 luni ale anului! Deci , în general când se întâmplă incidente ar trebui să ne gândim așa, măcar, logic privind lucrurile, vorba latinului, „Quid prodest”, adică cui folosește și vedem cui folosește toată criza asta, celor care stau bine cu vânzările și cu marketingul și cu publicitatea.

Ați sărbătorit 10 ani de relație cu Andreea. Cum ați rezitat tentațiilor împreună, într-o lume mondenă în care despărțirile și divorțurile sunt la ordinea zilei?

Am sărbătorit 10 ani de relație, culmea și asta s-a întâmplat tot în acest an,  cu Andreea Loulou și iată că nici acest eveniment nu l-am sărbătorit propriu-zis așa cum procedam noi în alți ani. Cu alte cuvinte nu mi-am  făcut ziua  mea, care a fost pe 12 martie, nu am făcut ziua băiețelului, care a fost pe 24 martie, nu am făcut niciun fel de eveniment de ziua  noastră, care a fost pe 12 mai, ziua în care am împlinit noi 10 ani de când ne știm. Nu am sărbătorit nici ziua Andreei care a fost pe 12 august și nici ziua Anei,  fetița mea, care, de asemenea, a împlinit și ea 14 ani,  pe 24 august.  A fost un ghinion extraordinar că noi am nimerit cu toate zilele noastre importante în această criză.

Dar nu este important cum aniversăm aceste zile ci este important ce  s-a întâmplat în toți acest ani. Important este că am găsit o femeie, un om, cu care m-am putut înțelegere, am  sesizat faptul că suntem compatibili, că ne putem vedea de treaba noastră și că putem să stăm liniștiți, bine mersi, până la adânci bătrâneți. Nu avem nicio legatură cu spațiul monden,  să nu facem vreo confuzie. Spațiul monden în România este prost  înțeles, în spațiul monden sunt niște fufe care apar pe instagram sau nu mai știu pe unde, niște chiloțărese, care fac reclamă la tot felul de țoale și  care își imaginează că ele sunt influencerele lui pește prăjit. Pe mine mă interesează anchetele despre politicieni, despre clanuri, despre Covid, despre ceea ce afectează până la urmă o națiune. Mă interesează cum se construiește psihologic un popor, cum se modifică această conștiință publică, pentru că națiunea română tinde să își uite într-o globarizare din ce în ce mai accentuată originile și noi nu trebuie să ajungem în această fază.

Cum este Luis Lazarus ca tată?

În primul rând că îmi iubesc copiii, băiețelul și fetița la fel, nu fac  discriminări între ei cum mai aud că se întâmplă în diverse familii. În al doilea rând că atunci când merg undeva și nu sunt cu mine mă gândesc mereu la ce le-ar plăcea lor să le iau de acolo și ce și-ar fi dorit ei și mă las pe mine la sfârșit. Apoi dacă  vreau să merg undeva îi întreb și pe ei să ne clarificăm dacă ar vrea și ei să meargă și după aceea decid eu dacă mă duc sau nu acolo. Au fost situații când ei nu au vrut să meargă undeva, ne-am schimbat programul. Sunt atent la ce se întâmplă la școlile lor, urmăresc anturajele lor continuu, apropo de nenorocirile care se întâmplă în zilele noastre,  intervin atunci când este necesar.

De la Ana de la școală au fost elevi care au  fost trimiși la plimbare, ca să mă exprim elegant, în esență li s-a pus în vedere că școala nu îi mai tolerează pentru că făceau tot felul de  teribilisme și vitejii care nu își aveau locul. Am alocat un timp special pentru ei ca să văd ce  abilități au și cred că Ana ar putea fi un designer  extraordinar având un talent ieșit din comun la desen, iar Andrei  ar putea fi un regizor de excepție, el singur își face filme cu personaje, filmează, montează, adică  sunt foarte entuziasmat de calitățile lor artistice. La școală urmăresc continuu ce se întâmplă cu ei. Vreodată când iau 9 sau 8 sunt atent la ce s-a întâmplat acolo, nu îi las să trateze lucrurile superficial, deci atât în educație cât și la școală cât și în programele extrașcolare sunt prezent mereu în viața lor.

Nu am scăpat nicodată vreo serbare sau vreun început de an școlar pentru că,  chiar dacă ei erau la școli diferite și în  diferite zone ale orașului, uneori foarte departe unul de celălalt am găsit soluții și am traversat orașul, am „zburat” cumva,  cred că și Dumnezeu m-a ajutat, să fiu acolo lângă ei, când ei începeau  școala sau la serbări. Cred că pentru copii înseamnă foarte mult lucrul ăsta, mai ales că eu nu îmi aduc aminte ca tatăl meu să fi fost  la vreo serbare sau chiar să îmi fi dat un telefon de ziua mea… Cum știți bine ai mei au divorțat și ne-am mutat, noi am stat în Constanța, ei au rămas în Severin, era și marinar, era plecat, până la o anumită vârstă, apoi nu a mai avut voie să navigheze internațional și totuși era ciudat că el nu găsea soluții să îmi trimită o scrisoare chiar și când nu aveam telefoane sau să facă ceva concret astfel  încât să marcheze ziua unicului lui fiu.

Eu am vrut să evit acest lucru cu copiii mei, probabil că ține și de o chestie din copilărie, asta a copilului uitat de ziua lui, eu am fost extrem de atent la tot ce s-a întâmplat la școală, am fost prezent la ședințele  cu părinții, m-am implicat serios în viața amandurora, chiar dacă sunt din mame diferite și învață la școli diferite, ceea ce se întâmplă chiar și în acest moment.

Publicat: 29 sept. 2020, 19:20 Autor: Maria Apostol Vedete
Tags:
Pe aceeași temă