Liechtenstein sau Principatul celei mai bogate familii regale din Europa

26 06. 2017, 20:03

În vreme ce Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se bucură de atenția presei mai ceva decât Kim Kardashian și Kanye West, averile cu adevărat spectaculoase se ascund într-un stat mic, departe de Palatul Buckingham și de coafura mereu perfectă a ducesei Kate Middleton.

Încă din 1999, familia regală a Principatului Liechtenstein a fost declarată de Forbes cea mai bogată dinastie din Europa, întrecută doar de familiile princiare ale unor state noneuropene precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Brunei și Thailanda. De altfel, Regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei deține peste 30 de miliarde de lire sterline, iar prin comparație, până și cea mai bogată familie regală a Europei pare săracă, având o avere declarată de 4.9 miliarde de lire sterline în 2015 și una actuală estimată la 7 miliarde de lire sterline. Pe lângă aceștia, Regina Marii Britanii și Ducii de Cambridge, care au aproximativ 300 de milioane de lire sterline în conturi, par chiar modești.

Istorie și sânge albastru

Principatul Liechtenstein este un microstat din centrul Europei și o monarhie constituțională condusă în prezent de către Prințul Hans-Adam al II-lea. Cu o populație de doar 37.000 de locuitori și o suprafață care abia depășește 160 kilometri pătrați, se laudă cu cea mai mică rată a șomajului din lume: doar 1.5%. Cu o astfel de economie, era imposibil ca familia regală să fie una obișnuit de bogată.

Casa regala retine bijuterii in valoare de cateva milioane de lire sterline

Casa Liechtenstein, al cărui nume îl poartă principatul, este familia care moștenește, prin drept ereditar constițutional, conducerea națiunii din Liechtenstein. Familia provine din Castelul Liechtenstein din Austria de Jos, pe care l-a posedat din 1140 până în secolul al XIII-lea și pe care l-a recuperat în 1807. Fără să se califice pentru un scaun în Dieta Imperială inițial, familia a cumpărat în 1699 titlul de Lord de Schellenberg de la familia Hohenems și, în 1712 deținea deja regiunea Vaduz. Cele două ținuturi s-au unit în 1719 sub forma Principatului Liechtenstein, printr-un decret regal al Împăratului Charles al VI-lea, care l-a numit conducător peste acesta pe servitorul său loial, Anton Florian de Liechtenstein. Ca într-un basm, micuțul stat a devenit membru al Imperiului Sfânt Roman.

Dezinteresați să includă Liechtenstein în Uniunea Europeană, reprezentanții familiei regale, respectiv microstatul însuși sunt în relații bune cu statele membre. Drepturile statului la nivel european au crescut treptat, iar în 2003 membrii familiei regale au obținut drept de veto în Parlament și totodată dreptul de a demite Guvernul, printr-un referendum constituțional.

Averile impresionante ale familiei regale a Liechtensteinului

Johannes ”Hans” Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d’Aviano Pius von und zu Liechtenstein este numele complet al actualului conducător al Principatului, născut în data de 14 februarie 1945 la Zurich. Acesta administrează teritoriul împărțit în 11 județe din castelul său de la Vaduz, care este și capitala microstatului.

In urma cu 50 de ani, in 1967, Printul Hans-Adam al-2-lea s-a casatorit cu Printesa Maria. Nunta a durat 5 zile, de miercuri pana duminica

Averea acestuia provine, în mod surprinzator, din afacerile bancare ale familiei, deși membrii acesteia dețin și o mulțime de terenuri și o colecție de artă de-a dreptul impresionantă, care include opere ale lui Rembrandt și Rubens și care este expusă la Muzeul Liechtenstein din Viena. LGT Group, deținută în exclusivitate de familia regală, este cea mai mare bancă privată din lume. Cifra de afaceri a acesteia se ridică la 40 de miliarde investite peste tot în lume. Așa cum era de așteptat, sediul principal se află la Vaduz. Prințul Hans-Adam al II-lea preferă să se concentreze însă pe treburile administrative ale Principatului Liechtenstein în loc să se ocupe de afaceri, responsabilitate care le-a revenit fratelui mai tânar al acestuia, Printul Philipp și celui de-al doilea vlăstar regal, Printul Maximillian.

Palatul resedinta al Familiei Regale se afla la Vaduz

Prințul, în vârstă de 72 de ani, a devenit conducător în 1989, când, tatăl său, Franz Joseph al II-lea a abdicat. După doar 10 ani, era declarat cea mai bogată figură regală într-un top al revistei Forbes. Cu toate astea, își păstrează modestia și glumește uneori, spunând că este nevoit să muncească din greu dimineața, pentru a-și putea permite să conducă seara. Din 2004, împarte responsabilitățile administrative cu unul dintre fiii săi, Printul Alois, deși este singurul monarh din lume cu drepturi absolute.