La ce să fim atenți atunci când semnăm un contract de vânzare cumpărare pentru o casă
Atunci când semnăm un contract de vânzare cumpărare pentru o casă este obligatoriu să avem în vedere o serie de aspecte importante care să ne asigure că facem cea mai bună alegere.
Pentru a ne asigura că nu ne vom confrunta în viitor cu hibe de procedură sau litigii ascunde, expertul imobiliar Diana Micu ne explică punctual ce avem de făcut.
La ce să fim atenți atunci când semnăm un contract de vânzare cumpărare pentru o casă
„În primul rând trebuie să fim atenți la istoricul imobilului. Foarte important pentru cumpărători este să solicite un extras de carte funciară pentru informare. Acest extras conține informații referitoare la proprietar/i, eventuale litigii, ipoteci, contracte de împrumut sau alte garanții care pot fi constituite pe imobilul respectiv.”, explică specialistul.
Acest document are valoare informativă și poate fi solicitat de oricine, chiar dacă nu este proprietar. Este valabil atât în cazul dezvoltatorilor cât și a persoanelor fizice.
Atenție însă, nu toate litigiile sunt în mod obligatoriu înscrise în cartea funciară, motiv pentru care este recomandat să solicitați un titlu de proprietate și să căutați după numele proprietarului orice dosare existente pe portalul instanțelor de judecată.
„Al doilea aspect pe care trebuie să îl ia în calcul orice compărător este calitatea construcției și eventuale vicii ascunse ale imobilului vizat. În cazul construcțiilor noi exista o garanție pentru vicii ascunse pe care fiecare dezvoltator are obligația să o ofere.”, mai spune expertul imobiliar Diana Micu.
Sunt mulți dezvoltatori în piață imobiliara iar calitatea poate să varieze de la proiect la proiect. În cazul locuințelor de la dezvoltator este recomandată verificarea/ informarea cu privire la materialele care au fost folosite. Standardele și le stabilește fiecare. Nivelul investiției în construcție este legat și de prețul de vânzare, de prețul terenului sau de zonă.
Un expert imobiliar poate face o analiză mult mai amănunțită și o analiză comparativă între mai multe proiecte cu aceleași specificații (cel puțin aparent). În cazul imobilelor second-hand este recomandat să se realizeze o inspecție tehnică imobilară, pentru a știi cu exactitate care va fi suma pe care vor fi nevoiți să o învestească cumpărătorii, ulterior achiziției.