Îngrijorător! Pentru varianta de coronavirus din Africa de Sud ar putea să nu funcționeze vaccinul
Ministrul britanic al Sănătății Matt Hancock se declară „incredibil de îngrijorat” de varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud, care a ajuns deja în Regatul Unit, relatează BBC. „Este o problemă chiar mai mare” decât noua tulpină din Marea Britanie, a spus Hancock într-un interviu pentru BBC Radio.
Varianta britanică este mult mai contagioasă și s-a răspândit deja în majoritatea țărilor europene. Din cauza noii variante detectate în Africa de Sud, ajunsă în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut, Regatul Unit a restricționat zborurile din și spre această țară și a decis că toți cei care ajung în Marea Britanie din Africa de Sud trebuie să intre în carantină, scrie digi24.ro.
„E o problemă foarte, foarte gravă”, a spus Hancock. Aceasta, în condițiile în care un cercetător de la Universitatea Oxford a spus că există „un mare semn de întrebare” în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV2.
„Convingerea mea este că vaccinul va fi eficicient împotriva tulpinei din Kent (varianta nouă din Marea Britanie, n.r.). Nu știu cum e în legătură cu varianta din Africa de Sud, aici avem un mare semn de întrebare” , a spus Sir John Bell.
Vaccinul, ineficient pentru această mutație
Oamenii de știință cred că varianta britanică a coronavirusului provine din sud-estul Angliei. Mutația face ca virusul să se transmită mai ușor, deși nu pare să provoace simptome mai grave.
Oamenii de ştiinţă spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în ţară pentru că prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman. „Mutațiile asociate cu forma din Africa de Sud reprezintă schimbări substanțiale în structura proteinei”, a explicat cercetătorul de la Oxford.
Bell a precizat, la Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat. „Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin”, a spus profesorul.
Sursa foto: Arhiva Ciao