Incredibilul regat Swaziland: Regele Mswati si cele 15 sotii ale sale! Traditia ciudata prin care si-a ales toate nevestele

28 12. 2017, 23:15

Începem în forță cel mai drăguț text despre familii regale cu o știre de pe Euronews din 27 septembrie, anul curent: „Regele Mswati al III-lea al Swazilandului și-a ales cea de-a paisprezecea soție la câteva săptămâni după ceremonia anuală ‘Dansul trestiilor’, la care au participat aproximativ 40.000 de virgine. Regele are voie prin constituție să-și aleagă o nevastă nouă în fiecare an dintre fecioarele care participă la dansul anual tradițional, ținut la palatul regal Ludzidzini, din capitala Mbabane. Purtătorul de cuvânt al casei regale a confirmat că noua soție a regelui, în vârstă de 19 ani, va fi cea care-l va însoți pe monarh la cea de-a 72-a reuniune ONU, de la New York.”

De notat că toate cele 40.000 de virgine prezente s-au desfășurat în fața regelui topless, pentru că tradiția Swazilandului prevede că o femeie are voie să-și acopere sânii abia după ce s-a măritat și a născut primul copil. Partea proastă ar  fi că regele Swazilandului are dreptul să-și aleagă nevestele doar începând cu a treia. Conform legii, primele două neveste îi sunt alese de consilierii special desemnați pentru asta. V-a plăcut până acum, nu? După cum vedeți în fotografii, regelui Swazilandului îi cam lipsesc noblețea și țoalele scumpe și impunătoare, dar să fii rege în Swaziland pare, cu toate astea, destul de distractiv. Haideți să vă spunem povestea regatului Swaziland și-a simpaticului său rege (de mulți considerat un tiran care se șterge în diverse locuri cu drepturile omului), așadar.

Ce mai e și cu Swazilandul ăsta

Deși artefactele confirmă că micuțul loc, practic un punct pe harta Africii situat la nord-est de Africa de Sud și la sud-vest de Mozambic, este locuit de cel puțin 30.000 de ani, micuța națiune și-a câștigat independența de Marea Britanie abia în 1968. Originile națiunii se pot găsi undeva la 1750, când regele Ngwame al III-lea decide să-și rupă tribul (intitulat Dlamini) din Mozambic. Ulterior, undeva în secolul XIX, regele Mswati al II-lea (considerat întemeietorul națiunii) a unit câteva triburi din zonă și a înființat astfel o țară care i-a luat imediat numele. Nu la mult timp după întemeietorul Swazilandului a venit pe tron (în fine, un tron de trestii sau ce au ei) celebrul Sobhuza al II-lea, care deține recordul de ”cea mai lungă domnie din istoria înregistrată a monarhiilor”. Sobhuza al II-lea a fost rege pentru fix 82 de ani și 254 de zile, cu câteva luni mai puțin decât a trăit, deoarece precocele monarh a urcat pe tron pe 10 decembrie 1899, când încă nu împlinise 5 luni, odată cu moartea tatălui său, regele Ngwane al V-lea. După moartea celui mai longeviv rege din istorie și patru ani de pauză de la monarhie în care sexul a fost interzis, în 1986 adică, a venit pe tron regele actual, Mswati al III-lea, fiul lui Sobhuza II.

Spuneam în introducere despre rege că pare un tip destul de fericit, dar asta, ce-i drept, mai degrabă după standardele Swazilandului. Conform unei statistici din 2013, Swaziland este țara cu cea mai mică speranță de viață din lume: 49 de ani. De asemenea, tot o statistică recentă arată că Swaziland a depășit Botswana în eea ce privește incidența HIV la populație, cu 27,73% dintre swazilandezi trăind cu virusul, record mondial negativ. În mare parte din acestei cauze triste, media actuală de vârstă a locuitorilor Swazilandului este de 20,5 ani. Viața în Swaziland poate fi însă mult mai scurtă de-atât, dacă ai ghinionul să te naști albinos. Cei afectați de această condiție sunt adesea vânați precum animalele și uciși în diverse ritualuri, pentru ca ulterior anumite părți ale corpului acestora să fie folosite în diverse ritualuri vrăjitorești.