Începe bătălia între Dreapta și Stânga pentru Palatul Cotroceni. PSD ar susține o personalitate din afara partidului
Formarea unei alianțe electorale PSD-PNL pentru 2004 este „în discuții”. A confirmat-o, în repetate rânduri, președintele PSD, Marcel Ciolacu. Premierul a anunțat oficial că pe ordinea de zi a coaliției, care se va reuni pe 2 octombrie, va fi și o „agendă politică”.
Dar, decizia nu va sta în dreptul președintelui PSD. Ciolacu se va consulta și cu partenerii europeni.
Vom avea agenda legislativă, unde este și președinte dl. Nicolae Ciucă și va fi și o agendă politică, unde vom discuta abordarea alegerilor. Pentru că în acest moment suntem într-o coaliție. Eu nu exclud acest lucru, de exemplu, la europarlamentare. Nu e o decizie pe care o ia Ciolacu. Va trebui să mă duc la PES, la S&D, la socialiști și să-i întreb pentru că fac parte din familia europeană, a spus Ciolacu la digi24.ro
Dacă va fi un „bloc” electoral, „democratic” sau nu, pentru alegerile europarlamentare și legislative e una, dar la prezidențiale, lucrurile sunt ferme. Ambele partide vor să câștige funcția supremă în stat. Prin urmare, un tandem este exclus. Social-democrații vor neapărat să facă schimbul de putere la Palatul Victoria, după 20 de ani de Dreapta.
Deputatul PSD, Gabriel Zetea, a declarat pentru Gândul Exclusiv, că s-a anulat obiceiul ca președintele partidului să fie și candidatul la prezidențiale
Evident că PSD își dorește să câștige la prezidențiale. Nu vă ascund faptul că Marcel Ciolacu a spus în interiorul partidului că, de astăzi, nu mai e obligatoriu un lucru: să respectăm acea cutumă ca președintele PSD să fie automat candidatul la prezidențiale. Ne dorim ca Dreapta să nu mai câștige alegerile. Am fost conduși doar de președinți de Dreapta. Și celor care i-au votat, le-a părut rău.
Social-democrații se uită și spre alte orizonturi, care le-ar putea revela o persoană cu valori de Stânga.
Dacă PSD identifică o persoană de Stânga, care ne împărtășește valorile, felul în care vedem noi continuarea dezvoltării României, putem să susținem acea persoană. Asta nu înseamnă că noi, PSD-iștii, nu ne dorim ca Marcel Ciolacu că fie președintele României. PSD își va asuma un candidat care să câștige încrederea românilor.
În tabăra liberalilor este nevoie de o analiză. Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, a spus că trebuie ca partidul să-și decidă viitorul. Despre un candidat comun la prezidențiale, în persoana lui Marcel Ciolacu, deputatul liberal a declarat că discuțiile sunt incipiente.
N-am ajuns, încă, acolo. Discuțiile, în ipoteza în care ele ar exista, ipoteză negată de ambele părți, sunt într-un stadiu incipient. Eu cred că trebuie să ne gândim foarte bine la agenda noastră liberal, cum putem să punem mai bine în practică și în ce formula și să tragem linie în cel mai scurt timp și să hotărâm care este viitorul și viziunea acestui partid, într-un an 2024, cu patru rânduri de alegeri.
Marcel Ciolacu a spus, în ianuarie, la RTV, că la următoarele alegeri prezidențiale, PSD nu va veni neapărat cu un om politic, ci cu un „intelectual”.
De data aceasta, PSD nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual. Partidul va alege. Va exista o competiție internă în care se va înscrie cine dorește. Întâi să mă hotărăsc dacă eu voi intra în această competiție.
Întrebat dacă Ion Cristoiu ar putea fi o astfel de persoană, Ciolacu a răspuns că este „un om de stânga, în fibra dânsului”.
Dacă urmărești toată evoluția maestrului Cristoiu, îi vei depista valorile de stânga în tot ceea ce spune sau scrie, a spus ăreședintele PSD.