Furtuna cumplită ce a ucis oameni în Europa se apropie vertiginos de România! Când va lovi uraganul Ciara

de: Elena
12 02. 2020, 09:41

Furtuna Ciara face ravagii în Europa. În Marea Britanie, rafalele de vânt au atins viteze record, iar mai multe râuri au ieşit din matcă după ce precipitaţiile au căzut ore în şir.  După ce a ucis opt oameni în Europa, a provocat haos în transporturi și a lăsat în beznă zeci de mii de localități, acum temutul uragan se apropie periculos de mult de România!

Ieri a fost dezastru în România!  Vântul a suflat puternic și în unele locuri s-au înregistrat fenomene neobișnuite pentru iarnă. Ninsorile au fost însoțite de tunete și fulgere ori a plouat cu grindină. În zonele înalte de munte se vor înregistra peste o sută de kilometri pe oră la rafală, cel puțin până în miercuri seară, când expiră codul galben.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie susţin că acest episod de vreme rea a fost provocat de fronturi atmosferice care au legătură cu furtuna Ciara, care a răvăşit Europa şi a provocat haos în transporturi.

„Are legătură, dar în mică parte pentru că repet pe noi nu ne-a traversat un front atmosferic principal al acelei vaste arii depresionare de origine nord-atlantica, ci o periferie frontală. Asta este şi motivul pentru care la noi intensificările vântului nu au fost la intensitatea celor ce s-au înregistrat în ţările din Europa Centrală”, a spus Oana Catrina, meteorolog ANM.

Dezastrul din Europa

Furtuna Ciara a pornit de undeva din Atlantic şi a măturat nord-vestul Europei până în Peninsulă Scandinavă având viteze de până la 170 km/oră. Ciara a lovit prima dată sâmbătă după-amiaza, în Irlanda. S-a indrepat apoi spre Marea Britanie şi ulterior şi-a făcut drum spre nord-vestul Europei. În nordul Germanei, vântul a atins 160 kilometri pe oră şi a doborât oamenii pe stradă.

În Cehia, mai multe persoane au fost rănite în accidente provocate de rafalele violente. Vântul a bătut cu peste 180 de kilometri pe oră şi a pus la pământ copaci. Arborii au căzut pe şosele sau peste liniile de înaltă tensiune, astfel că a fost afectat şi traficul feroviar. 290 de mii de locuinţe au rămas fără curent electric. Pompierii şi echipajele de salvare au avut zeci de intervenţii.

Furtuna a provocat pagube şi în Belgia. Stadionul din oraşul Gent (Ghent), o construcţie nouă, nu a rezistat în fatza vântului turbat, iar acum trebuie să intre în reparaţii.

Pe de altă parte, rafalele puternice au adus un beneficiu neaşteptat în Germania. Turbinele eoliene au produs o cantitate record de energie electrică – echivalentul a 44 de centrale nucleare.

Sute de zboruri au fost anulate sau au avut întârzieri. Printre ele, două curse Tarom din şi spre Londra. Două curse cu destinaţia Otopeni au avut întârzieri de câte aproximativ o oră, iar alte două care urmau să plece din Bucureşti, au fost întârziate.

În Danemarca, un şofer a scăpat ca prin minune nevătămat după ce rafalele de vânt au răsturnat rulota în timp ce se conducea pe un pod.

În Olanda, în schimb, cei mai curajosi dintre localnici s-au aventurat în curse de biciclete în care se merge împotriva vântului.

Ce anunță meteorolgii

Meteorologii avertizează că precipitaţiile şi vântul puternic vor continua să afecteze Europa de Nord şi Marea Britanie în următoarele zile şi atenţionează că în multe zone ploile vor fi înlocuite de ninsori abundente.

În România, turbinele eoliene au generat pe 8 februarie peste 20% din energia electrică produsă în România. În perioada codurilor de vânt extrem turbinele au fost oprite însă de operatori pentru că există pericolul ca acestea să fie avariate.