Febra la copii. Cauze, cum o scadem si care este temperatura normala la copii

21 11. 2018, 18:14

Febra la copii creaza o stare de panica in randul parintilor. Dar nu multi stiu ca febra este o reactie de autoaparare a organismului cand sanatatea e amenintata de un agent patogen. Asta se intampla cand temperatura corpului creste. Temperatura normala la copii e intre 36 si 38 grade Celsius.

Cum se ia temperatura la copii

Cea mai precisa, la bebelusi si la copii, e intrarectala. La copii de 3-4 ani, temperatura se ia la nivelul urechii (auticular) sau la axila. Pediatrii nu recomanda termometrele care iau temperatura la nivelul fruntii. Temperatura variaza in functie de modul in care se ia.

Intrarectal, temperatura normala a unui copil e 37,5 grade Celsius. La nivelul axilei, temperatura normala va fi de 36,5 grade Celsius. E indicat sa folositi un termometru digital, termometru electronic de urechi, sub forma de benzi de plastic, termometrele de frunte, termometrele tip suzeta sau termometre cu mercur, din sticla.

Cand au copiii febra

Starea febrila la copii se instaleaza cand temperatura e cu 1 grad Celsius peste temperatura normala. Adica, la un copil pana in 3-4 ani, temperatura rectala de 38 de grade Celsius indica starea febrila. In functie de gravitate, putem clasifica febra in:

Subfebra: 37,5 – 38,5°C
Febra usoara: 38,5 – 38,8°C
Febra moderata: 38,9 – 39,4°C
Febra mare: >39,4°C

Cand te trimite febra la medic

Febra la copii de pana in 39 de grade Celsius se poate trata acasa. Daca starea febrila de 38,5 grade Celsius persista cateva zile, atunci mergi la medic. Temperatura se va verifica din ora in ora, sau la interval de cateva ore.

Daca un copil are sub 3 luni si febra peste 40 grade Celsius, trebuie dus de urgenta la medic. Daca apare febra dupa o interventie chirurgicala sau o procedura medicala, trebuie dus urgent la medic.

Febra la copii si simptomele ei

Inrosirea fetei si a obrajilor, in special, sau paloare
Moleseala, stare de somnolenta
Transpiratii
Frisoane
Irascibilitate
Stare de voma
Dureri de cap si dureri musculare
Lipsa poftei de mancare
Respiratie accelerata (polipnee)

Febra la copii – cauze

Infectii virale sau bacteriene – infectie in organism cauzata de boli ca: amigdalita, bronsiolita sau faringita.
Eruptii dentare – adesea insotite de febra usoara.
Vaccinuri – dupa administrare, exista posibilitatea aparitiei starilor febrile.
Insolatia – soarele in exces are efect nociv asupra copiilor. Supra-expunerea poate provoca febra.
Imbracaminte prea groasa – copilul nu are nevoie de mai multe haine decat adultul. Parintii care pun prea multe haine pe copii le pot cauza febra.
Alte cauze: unele medicamente, transfuzii, tumori, boli autoimune.

Cum scazi febra la copii

Impachetarile – se fac infasurand copilul intr-un prosop sau un cearsaf umezit cu apa calduta.
Bai cu apa calda – o baita cu apa calda (nu fierbinte) ajuta la scaderea febrei si linistirea copilului.
Sosete ude – umezite cu apa calduta – NU cu otet sau alcool medicinal.
Hidratarea – cat mai multa apa si ceai.
Imbracaminte lejera – daca un copil are febra, straturile groase de haine ii vor agrava starea.

Cum ingrijesti un copil cu febra

Odihna – Conditia de baza pentru recuperarea organismului
Echilibrare termica – in caz de frisoane, in caz de transpiratie
Carantina si protejarea de alte afectiuni – organismul are deja de infruntat un element patogen si are nevoie de protejare in fata altor afectiuni.
Aerisirea camerei si mentinerea unei temperaturi confortabile – nu supraincalzi camera copilului. Acesta se simte bine la o temperatura diurna de circa 22 de grade Celsius.
Consultul medical – Daca febra trece de 39 de grade Celsius si starea copilului se inrautateste, e recomandat un consult medical.

Febra la copii – tratament medical

Este recomandat de medic in functie de varsta si greutatea copilului. Se recomanda administrarea de antitermice clasice, sub forma de supozitoare sau siropuri cu paracetamol, ibuprofen sau metamizol. Daca febra e provocata de virusi sau bacterii, se administreaza medicamente antivirale (antibiotice). Febra nu se trateaza cu pastile FARA acordul medicului.

Febra la copii – complicatii

Posibile complicatii pot fi pneumonie, o infectie ce se extinde in organism (septicemie) sau meningita.

Convulsii febrile la copii

Apar din cauza cresterii bruste a temperaturii. Sunt complicatii ale febrei. Nu provoaca sechele pe termen lung si nu previn imbolnavirea cu epilepsia. Convulsiile sunt normale. Nu au consecinte neurologice doar daca exista un singur episod si acesta nu dureaza mai mult de 15 minute.

Sursa: medlife.ro