Există sau nu un risc real de infecţie cu COVID-19 prin alimente sau ambalaje? Directorul ANPC a oferit răspunsul
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, a făcut câteva precizări cu privire la răspândirea noului coronavirus. Acesta le transmite românilor faptul că nu există risc real de infecţie cu COVID-19 prin alimente şi nici de contaminare din ambalaje alimentare.
„Nu există risc real de infecţie prin alimente. Din comunicările transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) rezultă că nu există nici un raport sau alte evidenţe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica”, a scris Paul Anghel pe Facebook.
Directorul ANPC a precizat că nu există informaţii privind prezenţa în aliment a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor.
„Nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare. Deşi studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe mai dure (oţel, plastic) nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia”, a mai explicat acesta.
Regulile de igienă
https://www.facebook.com/paulanghel.ro/posts/2648361815401050