EXCLUSIV | Rareș Năstase de la „România te iubesc”, despre război. Cât de pregătită este România pentru un conflict militar
Rareș Năstase de la „România te iubesc” a vorbit, în exclusivitate, pentru Ciao.ro, despre război. Cât de pregătită este România pentru un conflict militar, dar și cum stăm la capitolul acesta aflați din interviul de mai jos.
Ai scris pe SM că ați filmat acolo unde nu a mai filmat nicio televiziune. Ce o să vedem duminică, în ancheta de la România, te iubesc?
Locurile în care se produce pentru forțele armate, ale noastre sau ale altor state, au un regim special. Cu greu se poate filma la astfel de linii de fabricație și asamblare. Să spunem că am fost convingător, am fost ajutat de oameni care au înțeles că e important și să vedem că există front de lucru acolo unde chiar se produce, unde oamenii lucrează intens, unde sunt contracte serioase și predictibilitate în activitate. Și m-am bucurat tare când au venit aprobările. Mai ales că de încercat presa a tot încercat să filmeze în astfel de locuri. Și iată, putem arăta că, da, se fac și în România multe produse pentru domeniul militar.
Asta nu înseamnă că nu avem multe lipsuri, în industria militară, avem sincope și sunt sigur că s-ar vedea bine, din păcate, în cazul în care vom avea mare nevoie de aceste zone de producție.
Rareș Năstase de la „România te iubesc”, despre război
Într-o lume în care avem războiul la graniță, cât de important este ca cei de acasă să înțeleagă cum stăm, la nivel de țară, cu industria de armament?
Trebuie să înțeleagă, în primul rând, decidenții noștri. Am senzația că unii dintre ei nu își dau seama de dimensiunea problemelor. Asupra industriei militare de la noi a planat adesea secretomania și multe hibe nu prea apar în spațiul public, deși ele există. Dar da, societatea trebuie să fie informată, să știm cum stăm și că trebuie să existe investiții, retehnologizare în industria de armament. Adică să știm clar ce nu putem produce și de ce.
Ne poți spune cu cine ai vorbit și răspunsurile cui le vom vedea duminică?
Am discutat cu analiști militari și cu mulți oameni din industria de armament. Dar am discutat cu autoritățile din cele 2 ministere – Apărare și Economie. Armata cere muniție, echipamente, arme, tehnică militară, iar industria de apărare cu capital de stat, adică de la Ministerul Economiei, ar trebui să vină cu oferta. Dacă nu vine, armata cumpără din exterior. Poate mai scump, poate mai târziu decât ar vrea. Poate forțată de împrejurări. Am cerut peste tot explicații. Degeaba ai tancul, avionul, transportorul, dacă nu produci muniție pentru ele și depinzi de comenzi din exterior. Dar am văzut și zone de producție cu activitate, unde există contracte și unde sunt livrări serioase, cu termene care sunt tot mai scurte, impuse de vremuri. Aici mă refer la sectorul privat de la noi.
Cât de pregătită este România pentru un conflict militar
Faptul că avem războiul la graniță de mai bine de doi ani, crezi că ne-a mobilizat pentru a fi mai pregătiți să ne apărăm?
La nivel declarativ, da. Dar în multe uzine de stat, oamenii îmi spun că nu s-a schimbat mai nimic, la capitolul capacități de producție. Se schimbă legislația, am văzut că există o anumită coerență în programele de înzestrare ale armatei. Cheltuim mai mult pentru apărare. Dar sunt în continuare licitații și proceduri care se desfășoară greoi.
Ce spun autoritățile, din punct de vedere economic, suntem pregătiți pentru un conflict?
Industria de apărare nu stă bine. Sunt multe probleme, vulnerabilități, cum le numesc oamenii din sistem. O mare problemă e resursa umană. Media de vârstă în uzinele cu capital de stat de la noi… trece de 50 de ani. Și prea puțini angajați vin din urmă.
Cine sunt responsabilii și cei care ar trebui să ia măsuri în situația de față?
Cred că tot ce ține de industria de armament trebuie foarte bine gestionat, la nivel de CSAT – Consiliul Suprem de Apărare a Țării, poate mai bine ca oricând, dar și la nivelul celor 2 ministere – Apărare și Economie. Trebuie ca cererea armatei să se întâlnească de fiecare dată cu oferta din zona de industrie. Armata știe ce are nevoie și mai ales de ce. Și mai trebuie ca prin contractele care vor urma, să existe posibilitatea ca o parte din banii plătiți pentru armament și tehnică militară să se întoarcă în economia românească. Prin relocarea unor facilități, prin fabricarea de componente, dar și service și mentenanță prin locuri de muncă nou create, prin pregătirea oamenilor care lucrează în această industrie. E important să securizăm la noi în țară astfel de capacități conexe, nu doar să cumpărăm echipamente cu care să ne apărăm în cazul unui conflict.
Dacă nu producem și nu asigurăm servicii la noi, ne vom așeza la coada de comenzi, din exterior. Toate armatele caută să se doteze, fiecare își vede propriul interes. Noi trebuie să îl vedem pe al nostru. Să înțelegem că trebuie să producem și la noi în țară, la standardele cerute.